Ontruiming ‘jungle van Calais’ leidt niet tot toevloed van vluchtelingen naar België

Archiefbeeld van de Jungle © REUTERS

Sinds de start van de ontmanteling van het vluchtelingenkamp in Calais werden bij gerelateerde operaties in België 274 ‘onregelmatige vreemdelingen’ onderschept. Dat zijn er gemiddeld 21 per dag, wat niet veel hoger is dan voordien.

Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon weten.

Sinds de start van de ontmanteling worden in België extra patrouilles ingezet en worden willekeurige controles uitgevoerd in de buurt van de grens. De vluchtelingen die daarbij werden onderschept zijn voornamelijk afkomstig uit Somalië en Eritrea, “mensen die vaak geen middelen hebben om smokkelaars te betalen, maar absoluut naar Engeland willen”, aldus Jambon.

120 agenten

“De verschillende diensten hebben ruim op voorhand verschillende scenario’s klaargemaakt en hebben daardoor goed op tijd het juiste schuifje maatregelen kunnen opentrekken”, aldus de minister. “Zo hebben we op een bepaald moment beslist om 120 politiemensen extra in West-Vlaanderen in te zetten.” Wat de ontmanteling van het kamp op langere termijn voor België zal betekenen, blijft onduidelijk. “We houden de extra voorziene capaciteit van 120 politiemensen dan ook paraat”, aldus Jambon.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content