Ontroerende boodschap van prinses Elisabeth tijdens Lichtfront

Prinses Elisabeth met haar ouders © Belga

Het grootse publieksevenement Lichtfront in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog was een succes. Vooral de oproep van prinses Elisabeth zorgde voor beroering en ontroering.

Langs een traject van 84 kilometer, van Nieuwpoort tot in Ploegsteert, hebben bijna 10.000 vrijwilligers de oude frontlijn opgelicht met een fakkel. Op enkele afwezigen na verliep alles nagenoeg perfect, blijkt uit een eerste evaluatie. Ook de fakkels, die vooraf wat kopzorgen bezorgden, deden het uitstekend.

Naast de duizenden fakkeldragers daagden heel wat toeschouwers op. Nochtans was vooraf opgeroepen om het evenement zoveel mogelijk van thuis uit te volgen, of op groot scherm in een van de tien deelnemende gemeenten. Maar ook dat zorgde niet voor noemenswaardige problemen.

Prinses Elisabeth in 3 talen

Vooral het slotstuk in Ploegsteert was beklijvend. Koning Filip en koningin Mathilde hielden er halt aan de Ploegsteert Memorial, maar het was vooral prinses Elisabeth die zich liet opmerken met een zelfgeschreven tekst in de drie landstalen. “We zullen hen die hier gevallen zijn nooit vergeten. Het is nu aan ons, aan de jongeren, om de fakkel hoog te houden en net zoals vandaag een lichtfront te vormen”, vatte ze het opzet van Lichtfront samen.

“Ik was echt ontroerd op het einde. Ik had nooit verwacht dat dit zoveel teweeg zou brengen. Het was een succes van begin tot eind, van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Dit is fantastisch voor de provincie, als organisator van Lichtfront. We wilden vele mensen betrekken en we hebben er velen gelukkig gemaakt. Dat geeft enorme voldoening”, aldus Guido Decorte (CD&V), eerste gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen die alles organiseerde. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content