Ontknoping moordzaak Monegaskische miljardaire nadert: schoonzoon bekent

27/06/14 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:34

De schoonzoon van miljardaire Hélène Pastor heeft toegegeven opdracht te hebben gegeven voor de moordaanslag die haar het leven kostte.

Ontknoping moordzaak Monegaskische miljardaire nadert: schoonzoon bekent

Monaco © Istock

De schoonzoon van Hélène Pastor, consul van Polen in Monaco, heeft "zijn betrokkenheid" toegegeven in de moord op de Monegaskische miljardaire, die op 6 mei in het zuiden van Frankrijk samen met haar chauffeur werd omgebracht. Dat deelde de procureur van Marseille, Brice Robin, mee.

De 64-jarige Wojciech Janowski gaf zijn "implicatie" toe in een ondervraging tijdens zijn voorlopige hechtenis, die maandag begon en vrijdag zou eindigen. De procureur wou niet meer bijzonderheden kwijt. Hij zou 150.000 euro hebben betaald voor de moord, maar de uitvoering ervan aan zijn masseur hebben overgelaten. Het is nog niet bekend of de dochter van de miljardair afwist van het moordcomplot. Zij werd eveneens in voorlopige hechtenis geplaatst, maar is intussen vrijgelaten zonder tenlastelegging.

Vastgoedimperium

De moord op Hélène Pastor had veel weg van een misdaadverhaal. Pastor en haar chauffeur vielen in een hinderlaag voor het ziekenhuis van Nice, waar de zakenvrouw haar zoon had bezocht. De twee verdachte huurmoordenaars, gingen erg onprofessioneel te werk. Ze gebruikte een 'afgezaagde shotgun' en lieten veel sporen na zodat ze snel konden worden opgespoord.

Hélène Pastor was erfgename van een vastgoedimperium in Monaco en had nauwe banden met het koningshuis. Zo gaf prins Albert II van Monaco na haar dood een verklaring waarin hij zijn 'diepe steun' betuigde aan de familie Pastor.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen bekendgemaakt (ere)consul Wojciech Janowski uit Monaco te hebben teruggeroepen omdat hij "zijn reputatie en geloofwaardigheid" heeft verloren. In 2007 beloonde de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy Janowski nog voor zijn 'filantropische activiteiten' met de titel van Officier in de Orde van Verdienste. (Belga/Elsevier/AVE)

Lees meer over:

Onze partners