Ontdopingen verveelvoudigd sinds zaak Vangheluwe

18/08/12 om 04:38 - Bijgewerkt om 04:38

In 2011 hebben 1827 Vlamingen zich uit het doopregister laten schrappen: een stuk minder dan in 2010, na de zaak Vangheluwe, maar nog steeds drie keer meer dan in 2009, vlak ervoor.

Ontdopingen verveelvoudigd sinds zaak Vangheluwe

© Belga

Het bisdom Brugge - waar Vangheluwe bisschop was - heeft in 2011 de meeste aanvragen (550) tot schrapping binnengekregen, gevolgd door het aartsbisdom Mechelen-Brussel (521) en Antwerpen (516). De cijfers staan in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Het gaat zowel om jongeren als ouderen: ze willen niets meer met de Kerk te maken hebben.

Ook onvrede over Michelle Martin

De trend zet zich ook de jongste weken voort, bevestigen de bisdommen. "De laatste weken krijgen we ook veel telefoontjes over de vervroegde vrijlating van Michelle Martin en de kloosterzusters die haar willen opvangen", zegt Jeroen Moens van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. "Het zijn gelovigen die zich tegen de kloosterzusters keren, maar er zijn er ook die hun steun willen betuigen. De hele affaire roept in ieder geval veel vragen op."

Doopsels ongewijzigd

De bisdommen benadrukken wel dat het aantal doopsels en vormsels onveranderd blijft. "We zitten hier rond de 10.000 gelovigen die zich laten dopen", zegt Moens. "Als je dat afzet tegen het aantal ontdopingen, valt het dus wel mee." (Belga/TV)

Onze partners