'Ons klaarmaken om bij Frankrijk aan te sluiten'

09/06/10 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Dat zegt Paul-Henry Gendebien, covoorzitter van het Rassemblement Wallonie-France (RWF).

'België is als een afgeschreven, ingedeukte auto, met twee bestuurders en twee stuurwielen, en met twee richtingaanwijzers die tegelijk werken, maar waarvan de ene naar rechts wijst en de andere naar centrumlinks.' Dat zegt Paul-Henry Gendebien, covoorzitter van het Rassemblement Wallonie-France (RWF), in een interview met de krant Le Soir.

Ook in Franstalig België laten de separatisten weer van zich horen. Stichter en voorzitter van het Rassemblement Wallonie-France RWF, Paul- Henry Gendebien, legt woensdag in Le Soir nog eens uit waarom België volgens hem geen toekomst meer heeft.

'België is als een afgeschreven, ingedeukte auto, met twee bestuurders en twee stuurwielen, en met twee richtingaanwijzers die tegelijk werken, maar waarvan de ene naar rechts wijst en de andere naar centrumlinks.'

Een hervorming is niet genoeg voor Gendebien, volgens hem is het tijd voor 'de enige onderhandeling die telt, die van een scheiding met wederzijdse toestemming, van de verdeling van activa en passiva tussen Vlamingen en Franstaligen.'

Via referenda zouden de verschillende bevolkingsgroepen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië inspraak krijgen in de afbakening van het grondgebied van de toekomstige Republiek van Vlaanderen. Wallonië en Brussel zouden zich dan aansluiten bij de Franse Republiek, die maar al te blij zal zijn met een vreedzaam afgedwongen uitbreiding van haar grondgebied, aldus Gendebien.

Bij de vorige verkiezingen behaalde het RWF nauwelijks meer dan 26.000 stemmen en geen enkele zetel. Toch is Gendebien optimistisch voor de verkiezingen van 13 juni : 'Ik bemerk een hernieuwde interesse voor onze analyse en ons project'.

Lies Naert

Onze partners