'Onrust bij CD&V'

23/06/10 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

De partij zit gewrongen met de verkiezingsnederlaag.

Bij CD&V moet een commissie onder leiding van ontslagnemend Kamerfractieleider Servais Verherstraeten de verkiezingsuitslag onderzoeken. Intussen blijkt de algemene vergadering bij de partij dinsdag te zijn uitgesteld en kwam partijvoorzitster Marianne Thyssen niet opdagen voor een fractievergadering.

Volgens enkele kranten groeit de onrust bij CD&V na de verkiezingsnederlaag op 13 juni.

De Standaard meldde woensdag dat de analyse van de nederlaag met de dag harder wordt. 'Er zijn zware fouten gemaakt, te beginnen bij de top van de partij, en er moet 'iets' gebeuren', zo luidt het.

Volgens de krant wordt gekeken naar Vlaams minister-president Kris Peeters om de lijnen uit te zetten. Partijvoorzitster Marianne Thyssen gaat de regeringsonderhandelingen voor CD&V leiden, maar voor het communautaire speelt Peeters de eerste viool.

In enkele commentaarstukken in de kranten wordt er woensdag gewezen op de situatie bij CD&V. In De Ochtend op Radio 1 verklaarde Knack-directeur Rik Van Cauwelaert dat de partij in een precair moment zit.

Volgens Van Cauwelaert weet niemand in de partij wat er momenteel moet gebeuren. Hij ziet een tweestrijd" tussen de Vlaamse lijn van Peeters en het sociale middenveld, dat een andere richting wil volgen.

Van Cauwelaert ziet momenteel niemand om de leiding van de partij over te nemen. 'Tenzij Kris Peeters, maar die leidt de Vlaamse regering'.

Lees meer over:

Onze partners