Online maatregelen tegen terrorisme dringend nodig

13/01/15 om 06:59 - Bijgewerkt om 06:59

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de telefoongesprekken afluisteren van wie terrorisme aanmoedigt. Dat schrijft De Standaard.

Online maatregelen tegen terrorisme dringend nodig

© Belga

De huidige 'taplijst' bevat de misdrijven waarvoor de politie de telefoongesprekken van een verdachte mag afluisteren. Terrorisme staat daar wel op, maar dan alleen in de klassieke omschrijving: het plannen, ondersteunen, financieren of uitvoeren van een aanslag. In 2013 werd de definitie van terrorisme gevoelig uitgebreid.

Sindsdien valt het volgen of geven van een opleiding met de bedoeling een aanslag te plegen ook onder terrorisme, net zoals oproepen tot terrorisme en rekrutering. Maar die uitbreiding is nog niet doorgesijpeld in de tapwet. "De bedoeling is om de huidige misdrijven in verband met terrorisme toe te voegen aan de lijst van misdrijven waarvoor telefoontap mogelijk is", verduidelijkt de woordvoerster van minister Geens.

Belgische speurders vragen echter vooral om online gesprekken te kunnen afluisteren en te mogen (terug)hacken aangezien terroristen nog amper met elkaar zouden bellen. De wetgeving moet dringend worden aangepast, zeggen ze.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners