Onkelinx zag België op rand van burgeroorlog

11/10/11 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

De onderhandelaars bleven gematigd in hun reacties op het vlinderakkoord van Elio Di Rupo (PS). Behalve Laurette Onkelinx (PS): zij zag zonder akkoord België op de rand van een burgeroorlog.

De onderhandelaars kregen de vraag voorgeschoteld: 'Waarop bent u het meest trots in dit akkoord?' Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux, zijn MR-evenknie Charles Michel en Joëlle Milquet bleven alle drie bescheiden.

Niet Laurette Onkelinx, die wel heel emotionele uitspraken deed. "We hebben het land gepacificeerd", klonk het ietwat dramatisch. Ze zag de spanning dus niet enkel stijgen tussen de partijen, maar ook onder de bevolking, voegde ze toe. "We waren bijna vergeten wat kon gebeuren. We hebben oprecht gevreesd voor een escalatie onder de bevolking."

Feestelijke Frietrevolutie

Dat de aanslepende regeringscrisis en de daarbij horende communautaire spanningen tot dusver enkel een vredige Shame-betoging en een behoorlijk feestelijke 'Frietrevolutie' (om het formatierecord te vieren!) losweekten bij de bevolking is Onkelinx blijkbaar ontgaan. (Le Vif/SD)

Lees meer over:

Onze partners