Onkelinx wil groenen aan boord houden

20/09/11 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

PS-vicepremier Laurette Onkelinx is niet te spreken over de piste om de groene partijen te weren uit de volgende federale regering. "Choquerend en misprijzend".

Onkelinx prijst in Le Soir de "loyale en doeltreffende" bijdrage van de groenen aan een uitweg uit de politieke crisis. "Men moet hen bedanken om zich in te zetten zoals ze doen voor de redding van het land en de bevolking", vindt de topsocialiste.

Regering van nationale unie

Ook haar voorkeur voor een soort 'regering van nationale unie' langs Franstalige kant steekt ze niet onder stoelen of banken. Zonder Groen! heeft de volgende regering bovendien geen meerderheid aan Vlaamse kant.

Strategospelletjes

CD&V'er Eric Van Rompuy wilde zich op de VRT-radio dinsdag niet uitspreken over dergelijke "strategospelletjes". Toch sloot hij een coalitie in die zin niet uit. "Dat hangt af van het programma: kunnen Groen! en Ecolo zich vinden in de begrotingsplannen van Elio Di Rupo? En kunnen de liberalen zich daarin vinden? ", wierp hij op.

Op de RTBF-radio liet MR-kopstuk Louis Michel weten dat hij alvast "geen exclusieven" stelt ten aanzien van de groenen. Bij de VRT-collega's wees hij dan weer de bewering van de hand als zouden MR en PS al voorakkoorden gesloten hebben voor de verkiezingen van 2012 of 2014. FDF-voorzitter Olivier Maingain had daarop gealludeerd. Hij ziet een deal met de PS als enige verklaring voor de liberale instemming met het BHV-akkoord. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners