Onkelinx: "We moeten alles doen om de N-VA te vermijden. Alles. Alles!"

01/06/13 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:42

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) haalt in een Franstalige krant zwaar uit naar de N-VA. Ze wil er alles aan doen om niet met die "destructieve partij" in de volgende regering te moeten zitten.

Onkelinx: "We moeten alles doen om de N-VA te vermijden. Alles. Alles!"

© Frédéric Pauwels

PS-kopstuk Laurette Onkelinx heeft een opmerkelijk interview gegeven aan de Franstalige krant La Libre Belgique. Haar uithaal naar N-VA is niet zozeer verrassend, maar wel verschroeiend. "We moeten alles doen om de N-VA te vermijden. Alles. Alles!", zegt ze, op de vraag of een coalitie met de partij rond Bart De Wever na de verkiezingen van 2014 bespreekbaar zou zijn.

"Negatieve kracht" "Terwijl de andere partijen constructieve krachten zijn, is de N-VA een negatieve kracht. Een van protest. Hun opvattingen over de staat zijn destructief, en hun opvattingen over het sociale zijn vernietigend voor ons sociaal model. De N-VA zou niet in de volgende regering mogen zitten", klinkt het nog bij Onkelinx, die zich verderop in het interview nog eens openlijk achter het beleid van de regering-Di Rupo schaart.

"Ik sluit mijn armen voor de N-VA" Ze laat zich ook nog kritisch uit over sommige van haar collega-politici uit Wallonië, zoals Didier Reynders van de MR, die minder hard is voor de N-VA. "Hij heeft zijn armen nog het meest van al open. Ik niet. Ik sluit mijn armen voor de N-VA." (MI)

Onze partners