Onkelinx verwerpt voorstel onderhandelingsmethode MR

11/01/11 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

Als de MR mee zou onderhandelen, moet ze zich volgens Laurette Onkelinx scharen achter de huidige onderhandelingsmethode.

Ontslagnemend vicepremier en PS-kopstuk Laurette Onkelinx wil niets weten van de methode van onderhandelen die MR-voorzitter Didier Reynders voorstelt. Hij wil dat Vlamingen en Franstaligen eerst bepalen wat ze nog samen willen doen.

Terwijl er een consensus in de maak lijkt om bemiddelaar Johan Vande Lanotte verder te laten werken, sluit Onkelinx een beetje de deur die de PS voor de Franstalige liberalen op een kier had gezet om mee te onderhandelen.

Reynders stelt al maanden voor dat de methode van onderhandelen zou worden gewijzigd en dat beide grote taalgroepen eerst uitmaken wat ze nog samen (op federaal vlak) willen doen.

Op Bel-RTL zei Onkelinx dinsdagmorgen dat de MR enkel aan de onderhandelingstafel mag komen als de partij zich schaart achter de huidige onderhandelingsmethode. Want wat Reynders voorstelt, vertrekt volgens haar vanuit de corebusiness van de N-VA, namelijk het verdwijnen van België.

Voorts sluit Onkelinx uit dat een eventuele komst van de MR ten koste zou gaan één van de onderhandelende partjjen aan Franstalige kant. Voor Onkelinx moeten CDH en Ecolo dus aan de onderhandelingen blijven deelnemen.

Onze partners