Onkelinx dient klacht in tegen psychiater voor seksueel misbruik

10/10/12 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft bij het parket en de provinciale medische commissie een klacht ingediend tegen psychiater en hoogleraar Walter Vandereycken.

Onkelinx dient klacht in tegen psychiater voor seksueel misbruik

De hoogleraar deed in 'Terzake' uit de doeken hoe hij gedurende 20 jaar ongeoorloofde seksuele relaties had met patiëntes.

Onkelinx (PS)vraagt de Orde der Geneesheren bovendien de psychiater wegens deontologische fouten te vervolgen.

Afschuw In een mededeling reageert de minister "met afschuw" op de bekentenissen die Vandereycken in de media aflegde. Ze benadrukt dat het onderhouden van seksuele relaties met patiënten een inbreuk vormt op alle deontologische regels.
Bovendien is er volgens haar duidelijk sprake van misbruik van de machtsrelatie tussen de hulpverlener en de patiënt. Onkelinx "veroordeelt dit soort praktijken met klem", luidt het.

Ondertussen heeft het Leuvense parket beslist een onderzoek te openen naar het mogelijke misbruik van Vandereycken.

Voorlopig gaat het om een opsporingsonderzoek en niet om een gerechtelijk onderzoek, aldus de parketwoordvoerster. "Het onderzoek is ook enkel geopend op basis van de berichtgeving in de media. We hebben tot nu toe nog geen enkele klacht ontvangen tegen die man, ook niet in het verleden. (Belga/TE)

Onze partners