Onkelinx: De Wever speelt met vuur

13/12/10 om 13:35 - Bijgewerkt om 13:35

Maar de Franstalige socialisten zeggen niet te zullen zwichten voor provocatie. Het CDH verwijt De Wever de regeringsvorming te verlammen.

De PS en het CDH reageren scherp op het interview van Bart De Wever in Der Spiegel. Volgens PS-vicepremier Laurette Onkelinx speelt hij met vuur. De Franstalige socialisten willen de onderhandelingen als gevolg van het interview evenwel niet opblazen.

Volgens de Franstalige socialisten zoekt de N-VA excuses om geen akkoord te moeten sluiten en hanteert ze daarbij de aloude methode die erin bestaat 'iedereen te bekritiseren'.

Niettemin wil de PS voortbouwen aan een akkoord. 'De PS zal niet zwichten voor provocatie', aldus de partij, die vaststelt dat De Wever met een gespleten tong spreekt en beledigingen en onwaarheden vertelt. 'Hij zegt een akkoord te willen, maar doet er alles aan om de toestand te doen verrotten'.

De Franstalige socialisten verwachten van de N-VA dat ze bewijst in
staat te zijn een redelijk akkoord te sluiten. De uitspraken van De Wever zijn volgens de PS onverantwoord. Door financiële speculatie aan te
moedigen speelt de N-VA-voorzitter met het geld van alle Belgen, de
Vlamingen incluis, zo luidt het.

CDH: frontale aanval

Het CDH hekelt dat De Wever 'op een meer dan delicaat ogenblik en zonder enige nuance tegelijkertijd zijn land, de Belgische economie, de koning en de Walen frontaal aanvalt'.

Dat De Wever België de zieke man van Europa noemt vindt de partij van Joëlle Milquet onverantwoordelijk 'omdat al onze economische fundamentals dit standpunt tegenspreken'.

Het CDH verwijt de N-VA de totstandkoming van een nieuwe regering te verlammen. De partij noemt dat paradoxaal gezien de N-VA hamert op de nood aan verandering.

Onze partners