Ongeduld over CD&V groeit bij N-VA

07/07/14 om 08:13 - Bijgewerkt om 08:13

Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever voor de verkiezingen beweerde dat N-VA en CD&V op 10 dagen een regering konden vormen, is er bijna anderhalve maand na de verkiezingen nog steeds geen Vlaamse regering.

Ongeduld over CD&V groeit bij N-VA

Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) © Belga

Veertig dagen na de verkiezingen moesten de onderhandelaars van N-VA en CD&V normaalgezien de laatste rechte lijn ingaan en belangrijke knopen doorhakken, maar de laatste loodjes wegen duidelijk heel zwaar, zo schrijft Het Nieuwsblad. Volgens de krant vertraagde CD&V afgelopen weekend de onderhandelingen, wat bij N-VA de nodige wrevel opwekt. N-VA en CD&V zaten zaterdag slechts enkele uren aan tafel. 'CD&V durft niet te springen en het ongeduld daarover groeit bij de Vlaams-nationalisten', zo schrijft de krant.

CD&V twijfelt en temporiseert nu er belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Hoeveel geld moet naar welke domeinen gaan? Moet het begrotingsevenwicht even worden losgelaten nu er extra geld nodig is voor welzijn? Wat met de hervorming van het secundair onderwijs? Er kwamen nog geen antwoorden op.

Eerder nuanceerden de onderhandelaars de berichten over spanningen. "Ik moet zeggen dat we daar weinig van ondervinden", zei Liesbeth Homans. Ook volgens N-VA-delegatieleider Geert Bourgeois gaat het enkel om "gezonde discussies". En ook ontslagnemend minister-president Kris Peeters ziet "geen reden om negatief te worden".

Of er een Vlaamse regering zal zijn tegen de Vlaamse feestdag van 11 juli wil geen van beide partijen echter gezegd hebben. "11 juli is misschien een symbolische datum, maar symbolen zijn minder belangrijk dan de inhoud", dixit N-VA-delegatieleider Geert Bourgeois. Eerder waren er al signalen bij CD&V dat een akkoord tegen 11 juli onhaalbaar is.

Lees meer over:

Onze partners