Onenigheid voor start ministerraad over mandaat in Libië

21/03/11 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

PS en CDH lijken zich te storen aan de "offensieve" verklaringen van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

Onenigheid voor start ministerraad over mandaat in Libië

© Dirk Waem/Belga

De ministerraad zoekt maandagmiddag naar een consensus over het mandaat dat de Belgische troepen krijgen in de internationale militaire actie tegen het bewind in Libië. PS en CDH lijken zich alvast te storen aan de "offensieve" verklaringen van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Zij willen dat de opdracht zich beperkt tot het beschermen van burgers.

De Crem had maandagochtend op de RTBF-radio verklaard dat de operatie niet ondersteunend maar "offensief" is. Doel is, aldus De Crem, om het regime van kolonel Muammar Khaddafi voor het internationaal strafhof te brengen.

PS-minister Paul Magnette zei voor aanvang van de ministerraad "verrast" te zijn door dergelijke offensieve taal. Magnette en zijn partijgenote Laurette Onkelinx stelden dat "het beschermen van de burgers" centraal staat en dat er strikt binnen het kader van de VN-resolutie gebleven moet worden.

Ook bij het CDH willen ze niet in termen van oorlog denken, maar aan het beschermen van burgers.

MR-vicepremier Didier Reynders zit op een andere lijn. Hij wil geen "hypocrisie" over de missie. "We hebben beslist deel te nemen aan een internationale coalitie die de repressie in Libië wil doen stoppen en dat doen we met alle middelen die nodig zijn, ook als dat geweldmiddelen zijn. Ons land zal niet op de derde of tweede rij staan", zei Reynders.

Ons land heeft zes F-16's paraat staan in Griekenland en er kan ook een mijnenjager ingezet worden. Zowel Leterme als De Crem sluitende inzet van Belgische grondtroepen uit. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners