Onenigheid tussen ACV en ABVV over acties donderdag

23/03/11 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Het ACV vreest dat de acties van het ABVV Brussel morgen lam zullen leggen.

Onenigheid tussen ACV en ABVV over acties donderdag

© Belga

ACV en ABVV voeren donderdag actie voor een sociaal en solidair Europa. Door onderlinge onenigheid gebeurt dat niet samen. Het ACV vreest immers dat de acties van het ABVV Brussel morgen lam zullen leggen. Aanvankelijk was het de bedoeling van de vakbonden om donderdag samen actie te voeren, naar aanleiding van de Europese top over het economisch bestuur. Dat zou gebeuren met steun van het Europees Vakverbond (EVV).

Dat die plannen niet doorgaan, is het gevolg van de actie die de het ABVV vóór de manifestatie plant: vanaf 8 uur gaat de socialistische vakbond verzamelen aan vier verschillende plaatsen: het Zuidstation, de Koning Albert II laan, het Meiserplein en de rotonde Montgomery.

Daarna gaan ze naar instellingen die, aldus het ABVV, "in België de dictaten van de Europese rechterzijde overnemen", met name Electrabel-Suez (Regentlaan), de Nationale Bank (Berlaymontlaan) en de Europese werkgeversorganisatie Business Europe (Kortenberglaan).

Blokkade

Bij het ACV is men niet te spreken over de ABVV-plannen. Die gebeurden zonder onderling overleg. De christelijke vakbond vreest een blokkade van Brussel.

Bij het ABVV ontkent men dat het de bedoeling is Brussel te blokkeren. "Wel om te tonen dat we het niet eens zijn met de Europese leiders. Het is belangrijke om onze stem te laten horen. Op de Europese toppen worden de vakbonden immers niet gehoord", luidt het.

Het Europees vakverbond EVV probeert de meningsverschillen tussen ABVV en ACV te temperen. "Die verschillen situeren zich niet op het gebied van beleid, maar wel van tactiek," zei algemeen secretaris John Monks van het EVV woensdag tijdens een persconferentie.

ACLVB doet niet mee

De liberale vakbond betoogt donderdag niet. Die voorziet sensibiliseringsacties in de bedrijven. Binnenkort komt de ACLVB met een "sympathieke actie" over gans België. "Wij zullen onze eisen op een positieve manier naar voor brengen", klinkt het.

De politie waarschuwt voor grote hinder door de vakbondsbetogingen, in het centrum en op de toegangswegen.

(KVDA/BELGA)

Lees meer over:

Onze partners