Onduidelijkheid heerst voor Waalse geneeskundestudenten

21/09/16 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:22

Er komt voorlopig geen einde aan de onduidelijkheden over het aantal studenten die de opleiding geneeskunde kunnen afwerken. Door een beslissing van de rechtbanken van Nijvel en Namen werd in Wallonië de selectieproef geschrapt. De bevoegde minister Marcourt schikt zich daarnaar, maar waarschuwt dat studenten daardoor niet zeker zijn van een Riziv-nummer aan het einde van hun opleiding.

Onduidelijkheid heerst voor Waalse geneeskundestudenten

Er komt voorlopig geen einde aan de onduidelijkheden over het aantal studenten die de opleiding geneeskunde kunnen afwerken. © BELGA

Terwijl Vlaamse artsen in spe voor het begin van hun studies een ingangsexamen moeten doorstaan, wordt in Wallonië pas op het einde van het eerste jaar een filter toegepast. Normaal mogen studenten die 45 van de 60 studiepunten behalen over naar het tweede jaar, maar in de opleiding geneeskunde is er een bijkomende selectieproef waaruit enkel de beste studenten weerhouden worden. Die werkwijze werd door de Raad van State en de rechtbank van eerste aanleg in Nijvel en Namen geschorst, waardoor er de facto geen rem meer staat op het aantal Waalse geneeskundestudenten.

Onvoldoende Riziv-nummers

Minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) zegt niet anders te kunnen dan met dat besluit in te schikken. Tegelijk stelt zich een probleem: zowel voor Vlaamse als voor Waalse studenten is er een beperkt aantal Riziv-nummers beschikbaar. Zonder selectieproef bestaat dus de kans dat binnen enkele jaren artsen afstuderen maar geen nummer krijgen - waardoor ze hun beroep niet kunnen uitoefenen.

Maggie De Block (Open Vld)

Maggie De Block (Open Vld) © BELGA

Die Riziv-nummers zijn een bevoegdheid van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld), die vorige week nog beloofde dat elke student geneeskunde die in zijn laatste jaar zit, zo'n Riziv-nummer zal krijgen. Voor de anderen blijft er onzekerheid. De minister preciseerde dat ze elk jaar een evaluatie zal doorvoeren om over de toewijzing te beslissen.

Ingangsexamen als voorwaarde

Marcourt wil nog samenzitten met de rectoren en decanen om de andere elementen uit het dossier te bespreken. Zo eist de federale regering dat er ook in het zuiden van het land een ingangsexamen voor geneeskundestudies komt. Dit zou als voorwaarde gelden om een Riziv-nummer aan alle Franstalige studenten te geven.

(Belga/SK)

Onze partners