Onderzoeksrechter neemt verkiezingscampagne Joëlle Milquet onder de loep

29/04/15 om 07:44 - Bijgewerkt om 08:07

In het onderzoek naar de verkiezingscampagne van 2014 van ex-vicepremier Joëlle Milquet (CDH) heeft het parket een onderzoeksrechter gevorderd. Het onderzoek gaat naar als verdacht geziene aanwervingen, net voor de verkiezingen.

Onderzoeksrechter neemt verkiezingscampagne Joëlle Milquet onder de loep

© Belga

Dat meldt La Dernière Heure woensdag. Op 27 juni had het Brussels parket-generaal een vooronderzoek geopend over de campagne nadat Le Vif/L'Express, het Franstalige zusterblad van Knack, in februari 2014 had onthuld dat Joëlle Milquet zes maanden voor de verkiezingen campagnemedewerkers had geronseld binnen haar twee kabinetten.

De medewerkers moesten enkel haar kiescampagne in Brussel voorbereiden. Een groot deel van hen was ook terug te vinden op de CDH-lijsten voor 25 mei.

Opvallend aan die medewerkers was dat zij allen Brusselaars van allochtone (Marokkaanse, Turkse en Congolese) origine waren, en de meesten lokale CDH-verkozenen uit Brussel-Hoofdstad, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. 'Voeg daaraan toe dat deze aanwervingen op minder dan zes maanden voor de verkiezingen gebeuren,' schreef Le Vif/L'Express in februari 2014.

Volgens ' zeer welingelichte bronnen bij Binnenlandse Zaken', die Le Vif/L'Express citeerde, waren de verkiezingen dan ook de reden voor Milquet om deze nieuwe medewerkers in dienst te nemen. Ze moesten haar helpen haar electorale Brusselse campagne in de steigers te zetten, en dan vooral die in de Brusselse wijken waar veel allochtone stemmen te rapen vallen.

Mocht dat waar zijn, dan zou dit ingaan tegen de wet op de verkiezingsuitgaven: verkiezingscampagnes mogen immers niet in elkaar gebokst worden met de hulp van ministeriele kabinetten of federale instellingen en administraties.

Ontmoeting met Erdogan

Nog volgens diezelfde bronnen moesten deze nieuwe medewerkers van Milquet vooral evenementen op poten zetten waarbij Milquet zoveel mogelijk kiezers van Marokkaanse, Turkse en Congolese origine kan ontmoeten. Een voorbeeld was de viering van 50 jaar migratie in België. Milquet was daarbij aanwezig, en ook de Turkse premier Recep Erdogan. Die ontmoeting zou geregeld zijn door een van Milquets nieuwe aanwinsten. En dat in de schoot van het toenmalige kabinet van Milquet.

Milquet: 'Dit is bijna lasterlijk én bovendien stigmatiserend'

Milquet zelf reageerde kwaad als LeVif/L'Express haar hiernaar bevroeg. Ze noemde de beschuldigingen 'absurd': 'Dit is op het randje van lasterlijk en vooral erg stigmatiserend ten opzicht van de betrokken medewerkers. Ik let niet op de origine bij een aanwerving, wel op de competenties van de sollicitant. Overigens heb ik pas nog twee Belgo-Belges aangeworven. Dit soort roddels kan enkel komen van mensen van slechte wil. Wie op deze manier campagne wil voeren, doet dat maar.'

Strijd om Brussel

Op 25 mei 2014 stond Milquet op de Brusselse lijst van de CDH. Dat was een opmerkelijke zet, aangezien ze verwacht werd op een Kamerlijst - om er de strijd aan te gaan met de meeste van haar collega's uit de federale regering-Di Rupo.

Milquet verdween met het CDH uit de federale regering en is nu viceminister-president van en Franse Gemeenschapsminister van Onderwijs, Kleine Kinderen, Kinderdagverblijven en Cultuurminister van Onderwijs in de Waalse regering-Demotte III.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners