Onderzoeksrechter in kasteelmoord trekt zich terug

21/02/13 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

Onderzoeksrechter Paul Gevaert heeft zich teruggetrokken na de wraking door de verdediging van André Gyselbrecht. Dat meldt het parket van Brugge.

In de zaak van de kasteelmoord zet onderzoeksrechter Paul Gevaert zelf een stap opzij. Gevaert benadrukt wel dat hij altijd in eer en geweten en onpartijdig heeft gehandeld.

Dinsdagmorgen had de advocaat van André Gyselbrecht, meester Johan Platteau, een wrakingsverzoek ingediend tegen de onderzoeksrechter. Na het verzoek had de onderzoeksrechter twee dagen om zich over de situatie te beraden. Hij besloot dat het in het belang van het goed en sereen verloop van het onderzoek beter was om zich terug te trekken.

Platteau vindt het opstappen van de onderzoeksrechter een logische beslissing. Toch ziet hij dit niet als een overwinning. Hij benadrukt dat hij de onderzoeksrechter wel moest wraken in het belang van zijn cliënt.

'Beter voor hem'

Vorige donderdag besliste onderzoeksrechter Gevaert om dokter Gyselbrecht opnieuw aan te houden. Daar waren volgens de verdediging absoluut geen nieuwe, ernstige elementen voor. "Ik had geen keus, ik moest dit doen in het belang van mijn cliënt", zegt meester Platteau. "Het is pas de derde keer in mijn carrière. Ik doe zoiets niet ondoordacht, dit kon echt niet."

Net daarom is de advocaat van André Gyselbrecht ook blij dat de onderzoeksrechter de eer aan zichzelf laat. "Je doet dat met tegenzin iemand wraken, menselijk is dat enorm zwaar. Daarom ben ik blij dat hij zelf de beslissing neemt. Het is zo ook beter voor hem. Ik beschouw dit dan ook niet als een overwinning. Als mijn cliënt wordt vrijgesproken, dan is het een overwinning. Of het zou al een kleine overwinning zijn als hij opnieuw wordt vrijgelaten."

Onderzoeksrechter Koen Wittouck zal nu het lijvige dossier moeten overnemen. "Ik ben ervan overtuigd dat dit geen vertraging zal teweegbrengen. De mensen van de federale politie werken immers gewoon verder", merkt Platteau op. "Ik hoop wel dat meneer Wittouck intern kritischer naar het dossier zal kijken." (Belga/TE)

Onze partners