Onderzoekscommissie naar Samusocial

Brussels Parlement © Belga

Het uitgebreid bureau van het Brussels Parlement heeft woensdagmiddag unaniem beslist om een onderzoekscommissie naar Samusocial op te richten. Eerder op de dag probeerde de advocaat van de vzw eeen onderzoek te verhinderen.

De vzw voor de opvang en bijstand van daklozen kwam in het oog van de storm terecht na het uitlekken van de zitpenningen die de leden van de raad van bestuur en het bureau ontvingen en steeds veranderende bedragen en herkomst van de middelen hiervoor. Voor de oprichting dient overigens nog het reglement aangepast te worden.

Het waren Ecolo en Groen die als eerste aandrongen op de oprichting van een onderzoekscommissie in het Brussels Parlement. Nadien sloten ook CD&V en cdH, die net als de groenen in de gemeenteraad van Brussel stad in de oppositie zitten maar op het niveau van het gewest deel uitmaken van de meerderheid, zich hierbij aan.

“We zijn tevreden over de beslissing van het uitgebreid bureau. Dat betekent dat iedereen onze vraag steunt naar meer transparantie. De onderzoekscommissie moet het mogelijk maken om de waarheid naar boven te halen en een aantal conclusies te trekken om te vermijden dat er in de toekomst dingen fout lopen. Het zal ook mogelijk worden om te herstellen wat fout gegaan is, zoals het onterecht doorsluizen van giften naar de bestuurders. De commissie zal moeten vastleggen hoe er moet omgegaan worden met de middelen van het Brussels gewest”, reageert Arnaud Verstraete (Groen).

Een parlementaire onderzoekscommissie moet formeel opgericht worden door de plenaire vergadering. Aangezien dergelijke commissie over bijzondere machten beschikt, vereist de oprichting van een onderzoekscommissie een hele procedure. Daardoor zal ze wellicht pas begin juli echt van start kunnen gaan, verwacht Zoë Genot (Ecolo). Dat was overigens een van de argumenten om destijds te kiezen voor een bijzondere commissie naar de tunnels, en niet voor een onderzoekscommissie.

Maar voor de commissie kan worden opgericht, dient eerst nog het reglement aangepast te worden. De onderzoekscommissie wordt ingericht in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) omdat die ook bevoegd is voor het subsidiëren van de winteropvang van daklozen. Maar het reglement van de assemblee van de GGC, de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie VVGGC, voorziet niet in de mogelijkheid om een parlementaire onderzoekscommissie te creëren. Die aanpassing zal volgende week vrijdag in plenaire zitting gebeuren. Dan zal meteen ook de onderzoekscommissie zelf worden opgericht.

Intussen vindt volgende woensdag wel al een hoorzitting plaats in de commissie Sociale Zaken. Dat zullen ook de bevoegde collegeleden, de ministers Pascal Smet (sp.a) en Céline Fremault (cdH) antwoorden op alle vragen van de parlementsleden.

Advocaat Samusocial probeert onderzoek te verhinderen met brief aan Brusselse ministers

De advocaat van Samusocial heeft een brief verstuurd naar de kabinetten van ministers Céline Fremault (CDH) en Pascal Smet (sp.a) waarin gesteld wordt dat de Brusselse regering geen recht heeft om een onderzoek te doen naar de zitpenningen bij het bureau van Samusocial. Dat meldt De Morgen woensdag op zijn website en wordt bevestigd aan Belga.

De daklozenorganisatie Samusocial is een private vzw en dat is volgens de advocaat de hoofdreden waarom de regering geen recht heeft op een onderzoek en de inzage van documenten van Samusocial. Zo wil de regering zicht krijgen op wat er met de subsidies van de vzw gebeurt. 98 procent van haar middelen haalt Samusocial namelijk uit subsidies.

Op de Brusselse gemeenteraad vroegen verschillende oppositieleden uitdrukkelijk aan Samusocial-directrice Pascale Peraïta dat de private vzw zich om die reden zou omvormen tot een publieke vzw. Maar dat sloeg Peraïta resoluut af.

Dat de brieven bij de ministers Fremault en Smet in de bus kwamen, komt door het feit dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Gewest twee regeringscommissarissen aanstelde bij Samusocial. Eén van elk van de kabinetten. Bij Samusocial kwam er geen verdere reactie op de verstuurde brieven. Woensdagavond om 19.30 uur vergadert de Raad van Bestuur van Samusocial op een niet nader bekende locatie.

Partner Content