Onderzoekscommissie aanslagen: 'Jambon moet het nu komen uitleggen'

28/11/16 om 19:21 - Bijgewerkt op 29/11/16 om 17:14

Het is hoog tijd dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) komt uitleggen waarom hij kort na de aanslagen van 22 maart één politieman met de vinger wees. Dat zegt de oppositie unisono nadat de onderzoekscommmissie de verbindingsofficier in kwestie maandag achter gesloten deuren gehoord heeft. Volgens verschillende commissieleden valt de man niets te verwijten.

Onderzoekscommissie aanslagen: 'Jambon moet het nu komen uitleggen'

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) © Belga

De kritiek op Jambon is niet mals. "We hebben de indruk dat minister Jambon drie dagen na de aanslagen meer bezig was met zijn eigen hachje dan met de veiligheid van de mensen", besluit fractieleidster Meryame Kitir van SP.A na de hoorzitting met verbindingsofficier Sébastien Joris.

Ter herinnering: nauwelijks drie dagen na de aanslagen had Jambon de man in het parlement fors terechtgewezen. Hij zou te passief en te traag zijn omgesprongen met informatie van de Turkse autoriteiten over de arrestatie aan de Syrische grens van Ibrahim El Bakraoui, één van de uiteindelijke terroristen die zich opbliezen op Brussels Airport. "Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één persoon uit het politieapparaat geblunderd", had Jambon gezegd als uitleg waarom hij premier Michel zijn ontslag had aangeboden.

De snelle vingerwijzing oogstte meteen kritiek. "Het verleden heeft mij geleerd dat wij moeten opletten met mensen aan het kruis te nagelen in publieke vergaderingen. Die mensen kunnen zich vandaag niet verdedigen", reageerde Open VLD-fractieleider Patrick Dewael meteen. "Dat zijn mensen die hier vandaag niet kunnen worden gehoord. Dat zijn mensen die een onachtzaamheid kunnen hebben begaan of die een persoonlijke fout hebben gemaakt. Zij kunnen misschien ook functioneren in een structuur die niet langer functioneel is, zij kunnen onderbestafd zijn, ondergefinancierd zijn."

Acht maanden later steekt die kritiek op Jambon opnieuw de kop op. "Het is duidelijk dat minister Jambon veel te snel geoordeeld heeft, zijn verklaringen waren voorbarig", besluit Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. "Hij zal dus snel moeten komen uitleggen op wat hij zich gebaseerd heeft om dergelijke zware woorden uit te spreken."

Ook voor de PS is de zaak zonneklaar. "De verbindingsofficier heeft geen individuele fout gemaakt", aldus Laurette Onkelinx, die Sébastien Joris prees als een harde werker die op het moment van de feiten eigenlijk zelfs met vakantie was in België. En ook Ecolo en cdH wilen dat Jambon snel uitleg komt geven over zijn "zware en shockerende uitspraken". "

Bij de N-VA van minister Jambon reageert men verbaasd op de conclusies van de oppositie. "Als dit is wat de oppositie na deze hoorzitting besluit, dan denk ik dat ze bevooroordeeld geluisterd hebben en hun besluit vooraf al getrokken hadden", reageert fractieleider Peter De Roover. "Als de oppositie zegt dat de procedures hier correct gevolgd zijn, dan zeg ik dat van een man in zijn positie - zo dicht bij het front - toch meer proactiviteit verwacht mag worden dan enkel het volgen van de regeltjes."

Volgens De Roover kan Jambon met een gerust gemoed tekst en uitleg komen geven bij zijn verklaringen. "Ik betreur dat de getuigenis van meneer Joris achter gesloten deuren was, want anders was dit meteen voor iedereen duidelijk geweest."

De bedoeling is trouwens dat Jambon volgende week of de week nadien al naar de onderzoekscommissie zal komen. En dat zal niet achter gesloten deuren zijn, verzekert men op zijn kabinet, dat verder voorlopig geen commentaar geeft.

De uitleg van Joris in de onderzoekscommissie lag volgens verschillende parlementsleden grotendeels in lijn met wat zijn overste Peter De Buysscher eerder al kwam verklaren. Met name dat hij de regels en procedures correct gevolgd heeft, dat het lastig werken is met de Turkse autoriteiten en dat DJSOC, de bevoegde dienst bij de federale gerechtelijke politie in Brussel, te passief was eens de informatie binnenliep. "Joris moet als verbindingsofficier melden, niet onderzoeken", zo verwoordt een parlementslid het.

Volgens verschillende commissieleden ziet het er tot slot naar uit dat Joris geen tuchtsanctie zal krijgen. Jambon had destijds meteen ook een procedure aangekondigd tegen de man, "maar het zal niet evident zijn om de betrokkene een tuchtprocedure aan zijn broek te smeren", besloot een commissielid na de doortocht van De Buysscher eerder al.

Peter De Roover: 'Oppositie was op andere zitting aanwezig dan ik' (video)

In de studio van Terzake richtte N-VA-fractieleider Peter De Roover zijn pijlen op de oppositie, die hij ervan beschuldigt politieke spelletjes te spelen. Hij herinnert eraan dat Jan Jambon volgende week komt getuigen in de commissie, en dat die zitting openbaar zal zijn.

(Belga/JH)

Onze partners