Onderzoek Test-Aankoop: “Helft webwinkels heeft beveiligingsprobleem”

webwinkel © iStock

De helft van de Belgische webwinkels kampt met beveiligingsproblemen. Bij drie van de onderzochte webwinkels lagen de klantengegevens zelfs zomaar voor het grijpen. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop.

Steeds meer Belgen shoppen op het internet, stelt Test-Aankoop. “Webwinkels vormen echter het doelwit van personen met slechte intenties die uit zijn op de gegevens van duizenden consumenten”, zegt woordvoerder Simon November. Daarom deed de consumentenorganisatie een onderzoek naar de beveiliging van webwinkels. Van de 100 sites die Test-Aankoop in de loop van augustus 2015 onderzocht, was slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. “Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites troffen we een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies vanop afstand overnemen. Het volstaat daarbij om de klant op een gemanipuleerde link te laten klikken.

Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten”, aldus November. Zo was bij één site, Outspot.be, het mailverkeer tussen de helpdesk en de klanten publiek toegankelijk.Test-Aankoop lichtte ook de beveiliging door van de 71 online apotheken die in België erkend zijn. Ook hier kwam de consumentenorganisatie tot alarmerende bevindingen. “Meer dan een derde vertoonde ernstige veiligheidslekken en bij vijf apotheken blijken die zeer ernstig. We vragen dan ook de sluiting van die shops”, aldus November. Dat die lekken ernstige implicaties hebben voor de privacy van de internetshopper staat volgens de consumentenorganisatie buiten kijf. Test-Aankoop heeft daarom de betrokken webwinkels gecontacteerd.

Meer controle

Test-Aankoop benadrukt ook dat een deel van de sites, waaronder Farmaline.be, Outspot.be en Proxis.com, ondertussen maatregelen heeft getroffen om hun veiligheidslekken te dichten. “Van de vijf online apotheken met ernstige lekken heeft tot op heden alleen Farmaline de nodige maatregelen getroffen. De vier andere betrokken apotheken hebben echter het probleem nog niet opgelost”, aldus de consumentenorganisatie.

De organisatie vraagt aan de Privacycommissie om de onmiddellijke sluiting op te leggen tot de lekken gedicht zijn. “We eisen ook een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. De consument verdient namelijk een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet”, besluit November.

Joris Petillion, de ceo van Outspot.be, benadrukt dinsdagmiddag dat e-commerce op zijn site “niet onveilig” is. Outspot werd in 2009 opgericht en is de oudste aanbieder van online promoties in België. “We hebben nog nooit een klacht gehad over onze security. E-commerce is in België vrij traag op gang gekomen. Het zou jammer zijn als dat nu in een slecht daglicht geplaatst wordt”, aldus Petillion.

(Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content