Onderzoek naar verdwenen portefeuilles bij politie

De Gentse lokale politie voert een opsporingsonderzoek na een reportage in Volt, waarbij een portefeuille die bij het commissariaat Gent West werd binnengebracht, gestolen werd.

Het Eén-programma Volt liet zien hoe tien “eerlijke vinders” een “verloren” portefeuille binnenbrachten in tien verschillende politiekantoren. Zeven van de tien kwamen probleemloos weer bij de eigenaar terecht, met het geld er nog in.

In twee gevallen werd de eigenaar nooit gecontacteerd en verdwenen de twee portefeuilles spoorloos. Over welke twee korpsen het hier gaat, is nog niet bekend.

Onderzoek in Gent

In een ander geval, in Gent zo bleek achteraf, werd de eigenaar op de hoogte gebracht dat zijn portefeuille was teruggevonden, maar bleek de portefeuille verdwenen toen de eigenaar die ging afhalen.

De Gentse politie heeft nu een onderzoek ingesteld. “Omdat de portefeuille zaterdag werd afgegeven en de eigenaar zei dat hij ze zondag kwam halen, heeft de agente aan de balie de portefeuille op een onbewaakte plek gelegd. Normaal worden gevonden voorwerpen tijdens het weekend in een kluis gelegd, maar in dit geval gebeurde dat niet. Aan de balie komen honderden politiemensen en ook mensen van firma’s die voor ons werken. We moeten er echter niet flauw over doen: de kans is groot dat het effectief iemand van ons personeel is. Dat kan zeker niet door de beugel en de dader wacht een zware sanctie”, stelt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

VRT dient geen klacht in
De Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP), het overkoepelend adviesorgaan van de lokale politiediensten, vroeg de VRT klacht in de dienen bij de korpschefs van de zones waar een binnengebrachte portefeuille niet aan de juiste man werd bezorgd. Dat zegt Marc Hellinckx, die Vlaanderen vertegenwoordigt binnen die commissie.

De openbare omroep laat weten dat niet te zullen doen. Voor de Volt-redactie was het vooral belangrijk dat de bevolking te weten kwam of het veilig is iets aan de politie in bewaring te geven. “We willen geen heksenjacht beginnen tegen bepaalde politiezones”, aldus hoofdredacteur Carl Voet.
Vertrouwen in de politie

Hellinckx noemt de feiten onaanvaardbaar. “Het is heel belangrijk dat de burger vertrouwen heeft in de politie. Alles wat dat vertrouwen schaadt, krijgt absolute prioritaire aandacht”, klinkt het.

Hellinckx verwacht tot slot dat verschillende korpsen naar aanleiding van de reportage nu sowieso wel eens zullen nagaan of hun individuele interne procedures voor het bewaken van eigendommen goed worden nageleefd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content