'Onderzoek naar verantwoordelijken aanslagen zit niet in het slop'

29/03/16 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:40

'De vijand zit voor zover ik weet in Syrië', klinkt het bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Hij benadrukt dat het politiek gekrakeel in de nasleep van de aanslagen in Brussel moet stoppen.

'Onderzoek naar verantwoordelijken aanslagen zit niet in het slop'

Koen Geens (CD&V) © BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat het politieke gekrakeel in de nasleep van de aanslagen in Brussel stopt. "Het is niet het moment om elkaar te bekampen. De vijand zit voor zover ik weet in Syrië", zei Geens in het VRT-radioprogramma De Ochtend. "We zijn niet mekaars vijand, we moeten verenigd strijden en lucide zijn."

Samenwerken

Het voorbije weekeinde vielen er harde woorden op het politieke toneel, met name over wie verantwoordelijk was voor de controle op de enkele honderden hooligans die zondag naar het Beursplein trokken. Zo zegde de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) zijn vertrouwen in minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op.

"Ten aanzien van iemand die zijn verantwoordelijkheid wilde nemen, zoals Jan Jambon dat gedaan heeft, is dat niet de meest gepaste reactie. Laat ons allemaal stoppen met dit te proberen te recupereren", zo reageerde Geens. Volgens hem is het "duidelijk dat men moet samenwerken in plaats van zich te laten verdelen". Politici moeten met elkaar in contact blijven vooraleer men elkaar zaken begint te verwijten, vindt de minister. "Dat is een les die men na het voorbije weekeinde wel heeft geleerd."

'Onderzoek zit niet in het slop'

Geens wil in de huidige omstandigheden dan ook geen polemiek lanceren over de strafuitvoering. N-VA vindt dat minstens vier vijfde van de straf moet uitgezeten worden. Geens pleitte in zijn Justitieplan voor het optrekken tot de helft van de straf. "Men weet dat ik niet iemand ben die denkt dat de gevangenis de oplossing is voor alle problemen. maar het is zeker niet het moment voor een diepgaande discussie." Het thema zal wel opnieuw aangesneden worden in de zogeheten "potpourri 5"-wet waaraan Geens werkt.

De minister betwist tenslotte ook dat het onderzoek naar de verantwoordelijken van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek muurvast zit. "Het federaal parket communiceert bijna elke dag over stappen die het vooruit zet. Ik vind dat er de laatste week behoorlijk vooruitgang is gemaakt. Het onderzoek zit niet in het slop." (Belga/AVE)

Onze partners