Onderzoek naar onnodige noodoproepen

29/12/10 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zal de behandeling van noodoproepen laten onderzoeken.

Onderzoek naar onnodige noodoproepen

© Belga

Woensdag raakt bekend dat ambulanciers gefrustreerd raken omdat ze vaak moeten uitrukken voor futiliteiten die niet tot hun taken behoren. Vooral in steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven wordt veel onnodig uitgereden. "De wetgeving is duidelijk", luidt het. "De dienst 100 mag enkel worden opgeroepen voor dringende medische problemen. Voor vervoer dat niet dringend is, zijn de gewesten bevoegd."

De minister zal laten onderzoeken of er sprake is van een trend. Haar woordvoerster zegt wel dat er binnen de centrales al gewerkt is aan het selecteren van oproepen. Het personeel dat de noodoproepen beantwoordt, moet inschatten hoe dringend een oproep is. Daarvoor wordt gewerkt met een vragenlijst.

Menselijke beslissing

"Het blijft een menselijke beslissing", zegt de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom (Open Vld), bevoegd voor politie en brandweer. "Vaak gebeurt de vaststelling dat het om een kleinigheid gaat pas wanneer de ambulanciers ter plaatse aankomen."

"Mensen vinden ergens een alcoholicus en bellen de ziekenwagen", zegt de Antwerpse brandweerluitenant in De Standaard. "Onze ziekenwagen in hartje Antwerpen moet tijdens de weekends tot zestig procent van zijn tijd aan dat soort interventies besteden."

Onze partners