Onderzoek naar omkoping bij Electrabel

11/05/12 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:09

Het gerecht in Nederland is een onderzoek geopend naar mogelijke omkoping bij Electrabel België. De Financiële Opsporingsdient FIOD heeft een huiszoeking uitgevoerd bij Electrabel in Zwolle.

Onderzoek naar omkoping bij Electrabel

© Belga

In Nederland loopt een onderzoek naar een mogelijk geval van omkoping bij de overname van de energieleveringspoot van het bedrijf Rendo door de Belgische energieleverancier Electrabel in 2006. Een toenmalige Electrabel-medewerker zou een collega van Rendo 1 miljoen euro gegeven hebben in ruil voor de goedkeuring van de verkoop, zo meldt het Nederlandse openbaar ministerie.

OmkopingHet openbaar ministerie verdenkt de twee van (ambtelijke) omkoping en valsheid in geschrifte. De twee zijn opgepakt. Het openbaar ministerie vermoedt dat de verdachte die bij Rendo aan de slag was, de steekpenningen heeft ontvangen op initiatief van de verdachte die bij Electrabel werkte, in ruil voor 'het gunnen' van de verkoop.

Fraude

De verdachte die bij Rendo werkte, blijft nog tot maandag in de cel. De man die bij Electrabel werkte, is op vrije voeten, maar wordt nog steeds verdacht. Over de nationaliteit van de verdachten wil de woordvoerster van het functioneel parket, bevoegd voor onder meer milieumisdrijven en fraude, geen details geven. Het is ook niet duidelijk of de mannen nog steeds bij Electrabel werken. De woordvoerster zegt dat het onderzoek nog volop loopt.

Huiszoekingen

Het strafrechtelijke onderzoek onder leiding van het functioneel parket naar de omkoping begon in januari 2012. De opsporingsdienst van het Nederlandse ministerie van Financiën, de FIOD, voerde huiszoekingen uit in de woningen van de verdachten en in de vestigingen van Electrabel in Zwolle en van Rendo in Meppel. Er werden documenten in

beslag genomen.

Electrabel bevestigt dat de FIOD,een huiszoeking heeft verricht bij het bedrijf in Zwolle. Het onderzoek volgt op "zaken die wij begin 2011 zelf hebben gemeld bij de autoriteiten in het kader van een belastingonderzoek over de jaren 2006-2007", zegt een woordvoerder van Electrabel in Nederland in een korte reactie. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners