Onderzoek naar halfnaakte militairen die Harlem Shake dansen (VIDEO)

05/04/13 om 06:40 - Bijgewerkt om 06:40

Het ministerie van Defensie start een onderzoek naar een video op YouTube waarin te zien is hoe halfnaakte militairen de Harlem Shake dansen. Sommige van hen staan in het filmpje te zwaaien met wapens.

Het ministerie van Defensie laat een filmpje onderzoeken waarin halfnaakte militairen te zien zijn die hun eigen versie brengen van de 'Harlem Shake' muziekclip. Dat berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Op de beelden, die verspreid werden via Facebook en YouTube, zijn een twintigtal militairen te zien met weinig meer dan een string of onderbroek aan. Enkele staan te zwaaien met mitrailletes, andere gebruiken een kast als roeiboot. Achterin ligt een militair op een kast te zwemmen.

Fratsen

Volgens Het Laatste Nieuws zijn de beelden gedraaid in de kazerne van Aarlen. Erwin De Staelen van de liberale vakbond VSOA Defensie vindt niet dat de militairen over de schreef gingen.

"Ik zie vooral soldaten die zich goed amuseren. Wat is daarop tegen? Vroeger werd dat soort fratsen ook uitgehaald, maar bestond er geen YouTube of Facebook. Deze opname is gewoon een weerspiegeling van de maatschappij.

Geen gevaar

In de kazerne wordt hard gewerkt, maar is ook ruimte voor ontspanning. De wapens - een halfautomatische FNC en een automatische Minimi - bevatten geen kogels: gevaar voor gewonden was er dus niet."

Defensie neemt een afwachtende houding aan. "We zullen de beelden op een rustige manier analyseren en evalueren, zonder overhaaste conclusies", zegt woordvoerder Bart Ghys in de krant. "Daarna zien we wel."

Het filmpje werd gepost op de Facebookpagina Belgian Defence, ABL. Defensie benadrukt dat het niet om een officiële pagina van Defensie gaat, en dat dat ook zo staat vermeld. (Belga/EE)

Onze partners