Onderzoek naar corruptie bij wapendeal politie

18/04/12 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Justitie is een grootscheeps onderzoek begonnen naar corruptie bij de aankoop van duizenden pistolen door de federale politie.

Onderzoek naar corruptie bij wapendeal politie

© Reuters

Justitie is een grootscheeps onderzoek begonnen naar corruptie bij de aankoop van duizenden pistolen door de federale politie. De bestelling werd binnengehaald door het Amerikaanse Smith & Wesson in plaats van bij het Waalse FN Herstal, mogelijk na vervalsing van de openbare aanbesteding.

Dat schrijven De Morgen en La Libre Belgique. In 2010 en 2011 werden door de federale politie in totaal 8.361 pistolen van het type Military & Police MP9 aangekocht bij de Amerikaanse wapenfabrikant Smith & Wesson. De deal, ter waarde van 4,35 miljoen euro, werd bekrachtigd op de ministerraad van 3 december 2010. Annemie Turtelboom (Open VLD) was toen de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken.

Ambtenaren federale politie verdacht

De Brusselse onderzoeksrechter Jean- Claude Van Espen voert nu een onderzoek naar de wapendeal met Smith & Wesson. Ambtenaren van de
federale politie worden verdacht van corruptie bij de toewijzing van het contract. Verschillende politiemannen werden ondertussen ondervraagd door Justitie. Er werden onlangs ook al huiszoekingen verricht. Daarbij nam Justitie documenten mee.

Waarschuwing uit Frankrijk

Het gerechtelijk onderzoek kwam op gang na een waarschuwing uit Frankrijk. Een Franse burgemeester bracht justitie in ons land op de hoogte van het vreemde gedrag van een Belgische politieman. Hij wilde samen met een Amerikaan terreinen in Frankrijk kopen.

Milquet belooft nultolerantie

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) volgt het onderzoek op de voet en belooft "nultolerantie" voor corruptie bij de politie. Als iemand wordt beschuldigt, wordt die meteen geschorst. De minister kondigt aan dat ze het Comité P zal vragen een volledige screening te doen van alle openbare aanbestedingen van de voorbije jaren. Daarnaast zal de interne auditdienst van de politie worden versterkt. Ze wil ook zwaardere sancties tegen dit soort misbruik.

MR-senator Richard Miller kondigt aan dat hij de regering over de zaak zal interpelleren. (Belga/SD)

Onze partners