Onderzoek naar Belgocontrol: ‘Luchtverkeersleider lapte regels over banengebruik aan laars’

© Belga

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bevestigt dat Belgocontrol, de beheerder van het Belgische luchtvaarverkeer, van 2 tot 10 oktober de regels over het gebruik van de banen op Brussels Airport niet heeft gerespecteerd en vraagt een onderzoek. Belgocontrol ontkent dat het zich niet aan de regels heeft gehouden.

Tussen 2 en 10 oktober ontving minister Bellot meerdere klachten van omwonenden over het overdadig gebruik van baan 01 zonder reden, schrijft de krant L’Echo.

Volgens Bellot ging Belgocontrol in de fout door de regels van de internationale publicaties (AIP) niet na te leven en geen analysegegevens over te maken zoals normaal voorzien is. Hij gaat de verantwoordelijken van Belgocontrol en het directoraat-generaal Luchtvaart bij zich roepen. Hij wil weten waarom Belgocontrol de aanbevelingen naast zich neer heeft gelegd, zo antwoordde hij donderdag op een vraag van Georges Dallemagne (CDH). Deze laatste meent dat Belgocontrol zich gedraagd als een staat binnen de staat.

In een reactie laat Belgoncontrol weten dat het er alle vertrouwen in heeft dat het onderzoek gunstig zal uitdraaien.’We hebben ons aan alle regels gehouden’, klinkt het in een persbericht.

‘Belgocontrol heeft in alle transparantie met de onderzoekers samengewerkt en heeft alle operationele informatie gegeven dat ze nodig hadden om de kwestie te onderzoeken’, aldus Belgocontrol, die er nog op wijst dat ze altijd, ondanks politiek druk, de regels navolgt en zo steeds de veiligheid in het Belgische luchtruim garandeert. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content