Onderwijzers kennen geen Frans meer

Extra cursus als ze op de hogeschool zitten of nascholing als ze gaan werken: het is bijspijkeren geblazen om het te lage niveau Frans van de onderwijzers op te krikken.

Alex De Smedt, van de vereniging van directies van het basisonderwijs van het GO! (Virbo), bevestigt aan De Standaard dat het Frans van de jonge onderwijzers verre van “impeccable” is. “Vooral praten, gaat hen moeilijk af”, zegt De Smedt. “Ze zijn erg onzeker.”

Toch hebben ze de hogeschool verlaten met een diploma op zak. “Het niveau van de studenten die instromen is al laag en de hogescholen hebben helaas te weinig tijd om dat recht te trekken”, geeft Liesbeth Martens, docent Frans aan de Katholieke Hogeschool Leuven, toe.

Laag niveau

Martens werkte mee aan het onderzoek Sterk in Frans” en dat legde de pijnpunten bloot. Tests bij een kleine tweeduizend eerstejaars in de bachelorsopleiding basisonderwijs in de hogescholen toonden aan dat ze niet het niveau haalden dat je mag verwachten na de middelbare school.

De hogescholen deden enkele suggesties ter verbetering. Eén daarvan was om de instroom te verbeteren en niet iedereen aan de lerarenopleiding te laten beginnen. Een andere was om bachelors secundair (de vroegere regenten) ook in het basisonderwijs Frans te laten geven. Of om bachelors basis af te leveren die gespecialiseerd zijn in Frans. De basisscholen zijn daar echter niet zo happig op.

Probleem Frans

Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) legde het probleem voor aan Vlaamse minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Die laat weten dat het probleem wordt besproken in de evaluatie van de lerarenopleiding. Een werkgroep binnen de Vlaamse Onderwijsraad buigt zich specifiek over het probleem Frans. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content