Onderwijsdebat: 'Waar zit Bart De Wever nu?'

27/06/12 om 20:24 - Bijgewerkt om 20:24

Tijdens het onderwijsdebat in het Vlaams parlement over de hervormingsplannen van minister Smet kwam het tot een incident over uitspraken en rond de afwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Onderwijsdebat: 'Waar zit Bart De Wever nu?'

© Belga

Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn het eens dat het secundair onderwijs moet hervormd worden. Alleen over de manier waarop, lopen de meningen uiteen. De onrust die er over de hervormingsplannen is ontstaan, moet volgens Vlaams minister-president Kris Peeters snel de wereld uit. Hij zegt dat de regering een beslissing zal nemen op basis van een voorstel van onderwijsminister Pascal Smet.

Tijdens het debat kwam het opnieuw tot een incident rond uitspraken en rond de afwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De afgelopen dagen laaide de discussie over de geplande hervorming van het secundair onderwijs hoog op. Zo botsten de plannen van onderwijsminister Smet om te komen tot een brede algemeen-vormende eerste graad waarbij de studiekeuze wordt uitgesteld tot 14 jaar op opvallend verzet van coalitiepartner N-VA. "We geloven niet in zo'n brede eerste graad", zo zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag in Terzake.

Filip Watteeuw: 'Waar zit Bart De Wever?'

Dat net N-VA-voorzitter De Wever niet aanwezig was tijdens het debat in het parlement, leidde nu tot een incident. "Bart De Wever leest altijd iedereen de les. Maar waar zit hij nu? Dat hij hier eens deelneemt aan het debat", hekelde Groen fractieleider Filip Watteeuw. De uitval van Watteeuw kreeg veel applaus, ook vanop een deel van de sp.a- en CD&V-banken. Nog opvallender is dat ook N-VA-onderwijsspecialiste Vera Celis de commotie rond de afwezigheid van De Wever kon begrijpen. "Het was verstandiger geweest om deel te nemen aan het debat", zei ze aan Villa Politica.

Minister Smet herhaalde tijdens het debat nog eens waar de hervorming voor hem om draait: "Ik wil sterke kinderen sterker maken en zwakke kinderen sterker maken. Ik kies voor alle kinderen, niet alleen voor diegenen die Latijn studeren. Het is heel goed dat ze dat doen, maar ik wil ook dat andere kinderen die andere talenten hebben, excelleren. Maar vooral wil ik ouders en kinderen helpen om de juiste keuze te maken".

Naar een ontwerpdecreet

Volgens Smet is het ook niet meer dan normaal dat een minister die het onderwijs grondig wil hervormen af te rekenen krijgt met turbulentie. "Soms is die turbulentie rustig, soms is die hevig. Nu is die hevig. Maar we zullen kunnen landen", zo maakte de sp.a-minister zich sterk. Hoe de standpunten binnen de Vlaamse regering zullen verzoend worden, valt af te wachten.

"Iemand zal op zijn bek moeten gaan, alleen weet ik nog niet wie dat zal worden", zo sneerde gewezen onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (Open VLD).

Volgens minister-president Kris Peeters zal zijn regering tot een beslissing komen op basis van een voorstel van minister Smet. Bedoeling is dat het parlement betrokken wordt en dat er tegen het einde van de legislatuur (2014) een ontwerpdecreet over de hervorming gestemd raakt in het Vlaams Parlement. (Belga/INM)

Onze partners