Ondertekening eerste luik staatshervorming met koning, maar zonder N-VA

17/07/12 om 19:51 - Bijgewerkt om 19:51

Koning Albert II ondertekent donderdag 19 juli de teksten van het eerste luik van de staatshervorming. Dat zal gepaard gaan met een plechtigheid waarop ook de pers is uitgenodigd. De N-VA gaat niet in op de uitnodiging.

Ondertekening eerste luik staatshervorming met koning, maar zonder N-VA

© Belga

"Het gaat om de plechtige ondertekening van het eerste luik van de institutionele hervormingen. De plechtigheid gebeurt op uitnodiging van de koning en wordt gedekt door premier Elio Di Rupo en zijn

regering", zo legt men uit op het paleis.

Voor de plechtigheid zijn onder meer de acht partijvoorzitters uitgenodigd die de zesde staatshervorming hebben uitgewerkt (de zes regeringspartijen, plus Ecolo en Groen). Ook de voorzitters van Kamer en Senaat zijn uitgenodigd, net als de parlementsleden van de twee betrokken parlementaire commissies, verschillende ministers, de twee staatssecretarissen voor Institutionele Hervormingen en sommige van hun medewerkers, zo kon uit goede bron vernomen worden.

Het is niet de eerste keer dat het Belgische staatshoofd de pers uitnodigt voor zo'n plechtige ondertekening. "Er is een precedent. In februari 1994 gebeurde hetzelfde op dezelfde plaats voor de

ondertekening van de nieuwe Grondwet. Ook dat was toen in aanwezigheid van de premier (toen Jean-Luc Dehaene, red.)", zo verduidelijkt men op het paleis.

N-VA stuurt 'kat' naar plechtige ondertekening

De N-VA gaat niet in op de uitnodiging om de plechtige ondertekening van de teksten van het eerste luik van de staatshervorming bij te wonen, aldus Kamerlid Theo Francken. Volgens hem laat de koning zich andermaal door de traditionele partijen gebruiken. "Als hij de koning wil zijn van alle Belgen, kan hij beter boven het politieke gewoel staan in plaats van er midden in", meent Francken.

Theo Francken: 'Onevenwichtige hervorming'

Dat de plechtige ondertekening in aanwezigheid van de pers geen primeur is, speelt volgens de N-VA niet mee in de beslissing om niet aanwezig te zijn. In 1994 ging het om de hernummering van de grondwet, wat politiek niet gevoelig lag. Dat kan echter niet gezegd worden over de teksten van het eerste luik van de staatshervorming, met onder meer de splitsing van BHV, de hervorming van het gerechtelijk BHV en de herfinanciering van Brussel.

Voor de N-VA gaat het om een onevenwichtige hervorming. Theo Francken wijst er voorts nog op dat de teksten goedgekeurd werden door nagenoeg alle Franstaligen, maar enkel met een zeer

krappe meerderheid aan Vlaamse kant. Om die redenen kan de N-VA niet aanwezig zijn bij de ondertekening, besluit hij.

Vlaams Belang is niet uitgenodigd

Gerolf Annemans verklaarde desgevraagd dat hij geen uitnodiging gekregen had voor de plechtigheid. "Er bestaan heel radicale parlementsleden, die niet uitgenodigd worden, en half radicalen die wel een uitnodiging krijgen, maar niet gaan", aldus de Vlaams Belanger. (Belga/INM)

Onze partners