Ondernemers verkiezen confederalisme

Ondernemers, managers en kaderleden willen dat het zwaartepunt van België bij de regio’s ligt, zo blijkt uit een enquête van Voka.

Negen op de tien ondernemers en kaderleden in Vlaanderen vinden het op z’n minst wenselijk dat België evolueert naar een confederaal model, zodat het economische en politieke zwaartepunt bij de regio’s komt te liggen. Meer dan de helft van hen vindt dat zelfs een noodzaak. Dat blijkt uit een enquête die de voorbije twee maanden gehouden werd onder meer dan 400 ondernemers, managers en kaderleden, op verzoek van de Vlaamse werkgeversfederatie Voka.

Solidariteit

Op de vraag welke bevoegdheden beter op regionaal niveau worden uitgeoefend, blijken ze daarin ver te willen gaan. Een overgrote meerderheid zou het goed vinden dat de arbeidsmarkt geregionaliseerd wordt. Dat werkt nauwelijks verbazing, want al langer wordt er bijvoorbeeld op gewezen dat Wallonië vooral kampt met jeugdwerkloosheid, terwijl Vlaanderen een probleem heeft om 50-plussers aan het werk te houden, zodat de acties die daarvoor moeten worden ondernomen ook per regio verschillen.

Een soms grote meerderheid van de bedrijfsleiders is er echter voorstander van om ook de werkloosheidsuitkeringen, pensioenen, gezondheidszorg en fiscaliteit te regionaliseren. Dat zijn bevoegdheden die traditioneel naar voren geschoven worden als vormen van solidariteit, waarbij wordt gezegd dat die beter op een zo hoog mogelijk en dus Belgisch niveau worden gehouden.

Een regionalisering van het verkeersbeleid en justitie, en zeker van buitenlandse zaken en defensie, vinden de deelnemers aan deze peiling minder tot nauwelijks aangewezen.

Automatische loonindexering

Een zeer opvallend resultaat van de enquête was het antwoord op de vraag: wat moet er gebeuren met de automatische loonindexering? De werkgeversorganisaties willen daar al langer van af, terwijl de vakbonden het systeem absoluut willen behouden.

Van de ondervraagde ondernemers, managers en kaderleden wil één derde de automatische loonindexering afschaffen, een even grote groep wil het systeem hervormen, en nog eens één derde wil het systeem behouden. Dat laatste is verrassend veel, aangezien het bedrijfsleiders en kaderleden waren die werden ondervraagd, toch de doelgroep van de werkgeversorganisaties. (EWP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content