Onderhandelingen over budgettair akkoord terug van start

20/11/11 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

De zes onderhandelende partijen zitten opnieuw aan tafel in een nieuwe poging een akkoord te vinden over de begroting. Ze willen zichzelf echter geen timing opleggen en weigeren na te denken over een mogelijke mislukking van de gesprekken.

Onderhandelingen over budgettair akkoord terug van start

© belga

Hoe de kaarten liggen, is op dit moment nog niet duidelijk. Het waren de liberalen die de voorbije weken openlijk het meeste misbaar maakten over de begrotingsdiscussie.

Zij herhaalden keer op keer dat Di Rupo te veel belastingen naar voren schuift en te weinig wil besparen. Ze willen ook koste wat het kost de Europese sociaaleconomische aanbevelingen uitgevoerd zien.

Geen timing

Op de Franstalige tv hebben de zes onderhandelende partijen nog eens duidelijk gezegd dat er snel een akkoord moet komen. Ze willen zichzelf echter geen timing opleggen en weigeren na te denken over een mogelijke mislukking van de gesprekken.

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) meende alvast dat het vooruit gaat. "We zoeken naar een evenwicht, naar convergentie", luidde het. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) riep formateur Di Rupo op evenwichtige voorstellen te doen en zich te distantiëren van het partijgewoel. "We hebben geen keuze, we hebben geen tijd en we hebben geen geld", besloot CdH-senator Francis Delpérée op RTL-TVi.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen riep de andere partijen op het eigen particuliere belang eindelijk opzij te zetten en te opteren voor het algemeen belang. "Ik hoop dat niemand nog op zijn eigen positie blijft kamperen en in dogma's blijft steken. Iedereen zal een stap moeten zetten. We moeten staatszin en verantwoordelijkheid tonen en de slogans verlaten. Ik kom hier met oplossingen en niet met problemen. Die heb ik thuisgelaten in Bastenaken", verklaarde Lutgen, die zo uithaalde naar de houding van de liberalen en socialisten. (Belga/VF)

Lees meer over:

Onze partners