Onderhandelingen financieringswet verlopen moeilijk

22/09/11 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

In de entourage van MR-voorzitter Charles Michel valt te horen dat de onderhandelingen over de hervorming van de financieringswet geblokkeerd zitten. De ontmoeting tussen Di Rupo en Leterme van vrijdag is ondertussen afgelast.

Michel heeft zich naar verluidt boos gemaakt en werd daarbij - volgens de MR - gevolgd door de andere Franstalige partijen.

Onder meer de verdeelsleutel voor de financiering van de gemeenschappen stelt een probleem. Voor de financiering van het onderwijs wordt rekening gehouden met schoolgaande kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar oud. De Franstaligen willen die leeftijdsvork uitbreiden naar 5 jaar, wat vooral de Franse gemeenschap ten goede komt, aangezien het geboortecijfer daar hoger ligt dan in Vlaanderen.

Een ander probleem is het solidariteitsmechanisme. Het gaat om een mechanisme ten voordele van gewesten waarvan het aandeel in de personenbelasting lager ligt dan het aandeel van de bevolking. De Vlaamse partijen zouden het hier niet meer mee eens zijn of op zijn minst willen dat dit degressief wordt gemaakt en na enkele jaren uitdooft.

Ook langs Vlaamse kant luidt het dat de gesprekken zeer moeilijk verlopen. De discussie gebeurt op basis van een voorstel van de Franstaligen. Dat er donderdag nog witte rook uit de schoorsteen van de Wetstraat 10 komt, valt te betwijfelen.

Ontmoeting met Leterme afgelast

Eerder op de dag hoopte formateur Elio Di Rupo dat er stappen vooruit gezet konden worden in het dossier, maar hij temperde het optimisme van sommige onderhandelaars, die niet uitsloten dat er vandaag "geland" zou worden. Dat moest de formateur in staat stellen een nieuw akkoord aan te kondigen voor de ontmoeting vrijdag met ontslagnemend premier Yves Leterme over wie de begroting 2012 zal opstellen. Maar die ontmoeting gaat dus niet door door de moeilijke onderhandelingen.

De regering moet tegen de Europese top van 17 oktober een ontwerpbegroting neerleggen in het parlement met een tekort van 2,8%, zei Leterme vorige donderdag. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners