Onderhandelingen B-H-V in een impasse

De standpunten over een nieuw voorstel van preformateur Elio Di Rupo zijn na een nacht onderhandelen nog steeds onverzoenbaar.

De onderhandelingen over een staatshervorming in het kader van de preformatie zijn in een impasse terechtgekomen. Preformateur Elio Di Rupo wacht op een signaal of zal zijn conclusies trekken.

Dat verluidde na een nieuwe vergadering over Brussel-Halle-Vilvoorde en Brussel die bijna tien uur heeft geduurd. De onderhandelaars kwamen zaterdagavond omstreeks 18 uur weer bijeen om een oplossing te zoeken voor B-H-V en de financiering van het Brussels gewest.

De preformateur deed een nieuw voorstel, maar moest na een vergadering die duurde tot zondagmorgen omstreeks 3.30 uur vaststellen dat de standpunten nog steeds onverzoenbaar zijn.

‘Geen enkele nieuwe vergadering is gepland. Indien er geen signaal komt van de ene of de andere partij dat nieuwe hoop kan bieden op een consensus zal de preformateur zijn conclusies trekken’, zo liet de woordvoerster van Di Rupo weten.

De onderhandelingen over beide thema’s zitten al dagen in het slop. In de loop van donderdagnamiddag werd een vergadering van de onderhandelaars opgeschort omdat er geen vooruitgang werd geboekt.

Di Rupo zat daarop donderdagavond en vrijdagmorgen apart met respectievelijk de Franstalige en de Vlaamse partijen. Vrijdagavond volgde een nieuwe plenaire vergadering, maar ook toen werd geen oplossing gevonden voor beide heikele dossiers. In de nacht van zaterdag op zondag kwam dus ook geen oplossing uit de bus.

Herfinanciering Brussels gewest

De splitsing van het kiesarrondissement B-H-V, een eis van de Vlamingen, wordt in de discussie onder meer gekoppeld aan een herfinanciering van het Brussels gewest. De Franstaligen willen die herfinanciering van naar verluidt 500 miljoen euro onmiddellijk bij de splitsing van B-H-V.

De Vlaamse partijen, de N-VA op kop, koppelen het extra geld voor Brussel aan de uitvoering van het princiepsakkoord dat eerder was bereikt over een aanpassing van de financieringswet, die de verdeling van de geldstromen in België regelt.

In het nieuwe voorstel van Di Rupo zou geen sprake geweest zijn van een koppeling tussen bijkomende financiering voor het Brussels gewest en de financieringswet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content