Onderhandelaars lijken zich te vinden in nieuw begrotingsvoorstel

© Belga

Elio Di Rupo zit weer samen met alle onderhandelaars. Er ligt een nieuw begrotingsvoorstel op tafel dat door de verschillende partijen gesmaakt wordt. Een begrotingslanding lijkt in de maak.

Het ziet ernaar uit dat de begrotingsonderhandelingen deze keer wel vruchten zullen afwerpen. De nieuwe voorstellen die formateur Elio Di Rupo op tafel heeft gelegd en de extra druk die de ratingverlaging van Standard & Poor’s op de ketel zet, lijken hun effect niet te zullen missen.

Formateur Elio Di Rupo en de zes vertegenwoordigers van CD&V, PS, sp.a, Open VLD, MR en cdH zitten opnieuw bij elkaar. Di Rupo zat eerder deze week samen met Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. De lange gesprekken leverden voorstellen op die de kloof tussen PS en Open VLD moeten overbruggen. De Vlaamse liberalen eisten de voorbije weken vooral meer besparingen en minder belastingen én meer sociaaleconomische hervormingen.

Nieuwe begrotingsvoorstellen

Volgens verschillende bronnen wordt de brugpensioenleeftijd in het kader van collectief ontslag vanaf 2016 opgetrokken van 52 naar 55. Wie vervroegd op pensioen wil gaan, zal vanaf dezelfde datum – en niet in 2019 zoals in vroegere voorstellen stond – moeten wachten tot zijn 62ste. Daarvoor zal een carrière van 40 jaar, en niet langer 38 jaar, nodig zijn. Wie een carrière van 41 of zelfs 42 jaar kan voorleggen, zal wel nog vanaf zijn 61ste of 60ste vervroegd met pensioen kunnen gaan. Het conventioneel brugpensioen wordt opgetrokken van 58 naar 60 jaar. Ook hier is een carrière van 40 jaar nodig.

Het systeem van de wachtuitkeringen zou strenger worden gemaakt. Jongeren die afstuderen en zich inschrijven als werkzoekende, zouden al vanaf de eerste maand begeleid worden naar een job. Om de vier maanden wordt de begeleiding bovendien geëvalueerd. De “werkstage”, zoals het nieuwe systeem zou heten, zou 12 maanden duren. Het nieuwe voorstel zou ook ingaan op de vraag van de liberalen om minder belastingen te heffen. Zo zou de meerwaardebelasting op aandelen niet meer van toepassing zijn op gezinnen. Enkel bedrijven zouden die nog moeten ophoesten. Er zou wel een belasting op aandelenopties worden ingevoerd en de taks op beursverrichtingen zou worden opgetrokken. Er zou tevens voor de hoge lonen een solidariteitsbijdrage komen.

Ook al kunnen er nog kleine aanpassingen worden aangebracht aan het voorstel, zouden de hoofdrolspelers zich naar verluidt terugvinden in de nieuwe voorstellen. De kans is dan ook vrij groot dat de onderhandelaars snel tot een akkoord komen. Ook ontslagnemend premier Yves Leterme liet dat al verstaan. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content