Onderhandelaars gaan door tot het einde

07/10/14 om 16:34 - Bijgewerkt om 18:55

De onderhandelaars van de 'Zweedse coalitie' zijn al meer dan 24 uur aan het vergaderen. De bedoeling is om vandaag nog 'zo ver mogelijk' te geraken.'

Onderhandelaars gaan door tot het einde

Coformateur Charles Michel © BELGA

De onderhandelingen gingen maandag om 14.30 uur van start. Tegen deze ochtend raakten ze blijkbaar in een stroomversnelling, toen er na voorbereidend werk in een technische werkgroep een akkoord over de pensioenen uit de plenaire vergadering kwam. Daar passeerden ook de luiken Werk en Sociale Zaken de revue. Niet alle thema's werden evenwel 'afgeklopt'. De fiscalisering van de welvaartsenveloppe zit bijvoorbeeld in de budgettaire onderhandelingen.

Beke: 'Tomorrow is another day'

Nadien gingen de gesprekken voort tussen de twee coformateurs en de vier partijvoorzitters, met daartussen wat ruimte om de innerlijke mens te versterken. De vewachting is dat de onderhandelingen nog even voortduren. De bedoeling is om 'zo ver mogelijk' te geraken. Eerder op de dag had de CD&V-delegatie de indruk gegeven dat de onderhandelaars een pauze zouden nemen. ''Tomorrow is another day', antwoordde voorzitter Wouter Beke op de vraag of de gesprekken nog lang zouden duren.

Tot de finish

Het ziet er dus naar uit dat de onderhandelingen doorgaan tot de finish. Op veel vlakken is al vooruitgang geboekt, maar de moeilijkste horde om te nemen, is nog altijd de begroting. Daar is het vooral uitkijken naar de houding van CD&V op het vlak van de fiscaliteit.

Indien de hele klus vandaag niet rond is, wordt woensdag voortgewerkt aan de begroting, de derde lezing van de overige acht hoofdstukken uit de formateursnota en de verdeling van de portefeuilles tussen de verschillende partijen.

Een mogelijke piste is dat N-VA, MR, CD&V en Open Vld dan vrijdag of zaterdag hun congressen zouden kunnen samenroepen en de namen van hun regeringsleden invullen. Maandag zouden de nieuwe excellenties dan naar koning Filip kunnen trekken om de eed af te leggen. Dinsdag staat 'de state of the union' van de nieuwe premier in de Kamer geprogrammeerd. Woensdag en donderdag volgt het debat over de regeerverklaring, met 48 uur na de toespraak van de premier de vertrouwensstemming.

Lees meer over:

Onze partners