Onderhandelaars buigen zich over financieel luik

20/08/10 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

Zondag is er in het kader van de preformatie een bijeenkomst geweest over de financieringswet en de responsabilisering van de deelstaten.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft zaterdag weer rond de tafel gezeten met de zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming. Zondag was er in tegenstelling tot eerst aangekondigd geen plenaire vergadering. Wel was er een bijeenkomst over de financieringswet en de responsabilisering van de deelstaten.

De zeven partijen zaten zaterdag voor eerst samen sinds de Vlaamse partijen op maandag 16 augustus de financieringswet op tafel legden, wat tot een onderbreking in de preformatie leidde en een tweedaagse raadpleging van de partijen door de koning.

De Vlaamse partijen die deelnemen aan de gesprekken (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) vragen een hervorming van de wet die de geldstromen van de federale overheid naar de deelstaten regelt en willen dat de deelstaten financieel worden geresponsabiliseerd.

Di Rupo was daar ontstemd over en trok op woensdag 18 augustus naar de koning, die hem onder meer vroeg de responsabilisering van de deelstaten uit te werken. Er werd verwacht dat de preformateur in de loop van zaterdag een voorstel op tafel zou leggen tijdens de vergadering met N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!.

Financiële discussie

Maar na afloop van de vergadering van zaterdag, die duurde van ongeveer 15 uur tot 18.30 uur (nadat Di Rupo eerst apart had gezeten met CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever), bleek dat er hoofdzakelijk gepraat werd over de 'perimeter' voor de bevoegdheidsoverdrachten.

Zondagnamiddag tussen 15 en 18 uur bespraken partijdelegaties van drie leden (één politicus en twee 'technici') naast de financieringswet specifiek de responsabilisering op het vlak van de arbeidsmarkt en het milieubeleid.

Bij niet alle partijen was de voorzitter aanwezig. Preformateur Di Rupo nam zelf ook niet aan de vergadering deel. Na afloop verluidde dat de bijeenkomst grotendeels beperkt is gebleven tot een uitwisseling van ideeën.

Maandag is er weer een vergadering van preformateur Di Rupo met de zeven partijvoorzitters. Ook dinsdag is weer een plenaire vergadering gepland. Die dag staan er ook thematische vergaderingen op de agenda.

Lees meer over:

Onze partners