Onderhandelaars bekrachtigen voorakkoord Brussel

21/09/11 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

De formateur en de onderhandelaars kunnen leven met de voorstellen over de institutionele vereenvoudiging in Brussel. Nu ligt de financieringswet op tafel.

Onderhandelaars bekrachtigen voorakkoord Brussel

© Belga

De formateur en de onderhandelaars van de acht partijen hebben woensdag de voorstellen bekrachtigd waarover dinsdag een akkoord was bereikt binnen de werkgroep die zich moest buigen over de institutionele vereenvoudiging in Brussel. Intussen hebben de onderhandelaars in het voorzitterschap van de Kamer opnieuw het dossier over de herziening van de financieringswet aangesneden.

De leden van de werkgroep kwamen woensdagmiddag het akkoord voorstellen dat ze dinsdag waren overeengekomen. Dat voorziet onder meer in het invoeren van een gewestelijk veiligheidsplan, een gewestelijk mobiliteitsplan en de gewestelijke vergunning van grote stedenbouwkundige projecten.

"Een belangrijke stap richting echte vereenvoudiging", bestempelt Groen! -voorzitter Wouter Van Besien het akkoord. "Maar het werk is nog niet af. Brussel is een dynamische hoofdstad met steeds nieuwe uitdagingen. Dankzij dit akkoord kan Brussel versterkt die uitdagingen aangaan."

Te horen valt dat de werkgroep nog zal voortwerken, bijvoorbeeld over de bestuurstaalregelgeving. Het taalgebruik in Brussel was een van de vier punten die CD&V voor het befaamde akkoord van 21 juli als ballast omschreef en waarover toen werd overeengekomen dat ze buiten de onderhandelingen zouden worden gehouden.

Naast de financieringswet staan ook de fiscale autonomie van de deelentiteiten en de overdracht van bevoegdheden op de agenda van de onderhandelaars. Verwacht wordt dat de vergadering opnieuw nog een tijdje kan duren. Vermoedelijk gaan ze niet tot de finish, al wordt het niet helemaal uitgesloten.

N-VA-senator Karl Vanlouwe noemt het akkoord over Brussel alvast een mager beestje. Van een eengemaakte politiezone en een eenvoudiger en efficiënter bestuur komt niets in huis, hekelt hij. "Er wordt hoogstens wat met bevoegdheden geschoven, maar van de noodzakelijke omwenteling voor Brussel is absoluut geen sprake." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners