Ondanks ruzie in N-VA: Antwerpen gaat bouwen in Harmoniepark

30/04/13 om 02:13 - Bijgewerkt om 02:13

De Antwerpse gemeenteraad - onder leiding van de N-VA - geeft groen licht om te bouwen in het Harmoniepark. Dat is tegen de wil in van de districtsraad, ook al met de N-VA aan kop.

Op de Antwerpse gemeenteraad van maandagavond hebben de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Harmoniepark en Provinciehuis ongewijzigd goedgekeurd. Ze gaat daarmee lijnrecht in tegen het advies van het bestuur van het district Antwerpen in, waar N-VA en Open Vld eveneens in de meerderheid zitten.

'Ondenkbaar'

Honderden buurtbewoners hebben de voorbije weken de vrees geuit dat de herbestemming van een deel van het Harmoniepark een verlies aan groen en openbare ruimte zou inhouden. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) zegt voorlopig geen bouwprojecten tegen de wil van de buurt in te zullen toelaten, maar liet het GRUP wel gewoon goedkeuren.

Het deel van het Harmoniepark waar zich nu een sportterrein en een koetshuis bevinden, staat in het nieuwe GRUP ingevuld als woonzone.

"Het is ondenkbaar dat men parkgebied zomaar opoffert voor een bouwproject", vindt Groen-gemeenteraadslid Joris Giebens. "Indien het perceel op onze vraag uit het GRUP gehaald zou worden, hoeft dat verder geen juridische implicaties te hebben en komt het nieuwe Provinciehuis niet in gevaar."

Lelijke gevel

Voor schepen Van de Velde is er echter geen probleem met het GRUP. "Het voorziet in extra groene ruimte doordat de parking aan het Provinciehuis verdwijnt. Met het perceel in kwestie moet er overigens ooit wel iets gebeuren, gezien onder meer de grote lelijke wachtgevel die zich ernaast bevindt", vindt hij.

Voorlopig zal er volgens Van de Velde echter niets gebouwd worden en het perceel wordt evenmin verkocht.

Lees meer over:

Onze partners