Onbegrip voor populisme politici bij vrijlating Michelle Martin

© Belga

Bij de krantencommentatoren heerst niets dan onbegrip voor de houding van onze politici bij de vrijlating van Michelle Martin.

Knack-directeur Rik Van Cauwelaert stelde eerder al vragen bij de houding van onze politici bij de vrijlating van Michelle Martin.
Tussen het publieke geschetter en de mediastampei rond de voorlopige vrijlating van Michelle Martin, was er slechts één eenzaam superieure reactie. Dat was die van Rachel Vanderhoven, de moeder van Eefje Lambrecks, het meisje dat samen met haar vriendin Ann Marchal werd ontvoerd en vermoord door Marc Dutroux, de man van Martin.

Die indrukwekkende verklaring kreeg nauwelijks aandacht, want geheel overstemd door het gedreun van politici van meerderheid en oppositie die over elkaar rolden om toch maar de verontwaardigde ouders van de slachtoffers te overstemmen met verklaringen over het gerecht dat elke realiteitszin heeft verloren en geen voeling meer heeft met het volk.

Lees hier de column van Rik Van Cauwelaert: de superieure reactie van moeder Eefje Lambrecks

De vervroegde vrijlating van Michelle Martin staat centraal in zowat alle krantencommentaren. Allemaal tonen de opiniemakers medeleven en begrip voor de harde strijd die de nabestaanden van Dutroux’ slachtoffers leverden.

Net zoveel onbegrip is er echter voor het “populisme” dat de voorbije dagen opgang maakte in politieke hoek.

De Morgen: ‘Het is wrang om te zien’

“Het is wrang te zien hoe weinig volwassen de politiek in dit land omgaat met beslissingen van het eigen justitieapparaat”, oordeelt De Morgen, die het populisme “schadelijk” noemt. “In plaats van vooraan op het dek te gaan staan om in een storm klaar en helder de zaak van Michelle Martin uit te leggen aan de bevolking, hebben politici het alleen maar over ‘het aanpassen van de wet’, zodat ‘dit soort monsters’ nooit meer kan vrijkomen.”

De Standaard: ‘Meesurfen met volksemotie is onwaardig’

Ook De Standaard noemt dat “meesurfen op de golven van de aangejaagde volksemotie” simpelweg “onwaardig”. “Het geval-Martin toont aan dat alleen het onvolkomen instrument Justitie ons scheidt van de willekeur en de loutere wraakuitoefening. Om die kwetsbare scheidingsmuur in stand te houden, moeten we dagen als deze accepteren. Hoe hard

dat ook valt.”

Le Soir: ‘Debatten in de emotie van het moment’

Le Soir onderstreept dat de partijen die nu de vervroegde invrijheidstelling in vraag stellen, zoals sp.a, Open Vld en MR, de voorbije jaren uitvoerig aan de macht geweest zijn. Voortschrijdend inzicht kan, maar dergelijke debatten horen niet gevoerd te worden in de emotie van het moment.

Bovendien heeft de regering-Di Rupo eerder al afgesproken om de voorwaarden aan te scherpen, maar dan zonder het systeem volledig overboord te gooien. “Dat durven zeggen, zou de vertegenwoordigers van de partijen in aanzien doen groeien”, aldus de krant.

Gazet Van Antwerpen: ‘Beter verantwoordelijkheid nemen’

Ook Gazet Van Antwerpen hekelt het “naar de mond praten” van heel wat politici, al dringt die krant wel aan op actie. “Ze zouden beter collectief hun verantwoordelijkheid nemen en eensgezind de wet-Lejeune aanpassen, zodat er geen geval Martin-bis mogelijk

is.”

La Libre Belgique: Regels hervormen

Bijval daarvoor klinkt bij La Libre Belgique, die eveneens aandringt op een hervorming van de regels.

Het Nieuwsblad: ‘Wereldvreemdheid die grenst aan incompetentie’

Het Nieuwsblad is dan weer niet mals voor Justitie. “Zestien jaar geleden toonde Justitie een onmenselijk gelaat en een wereldvreemdheid die grensde aan incompetentie. Het is maar de vraag of er veel ten gronde verbeterd is.” Vooral het gebrek aan voorbereiden en begeleiden van de slachtoffers zit de krant hoog. Al benadrukt ook zij het belang van de rechtsstaat en haalt ze net zo goed uit naar de inconsequente houding van sommige politici.

Het Laatste Nieuws: ‘Waar gaat de wereld naartoe als zelfs nonnen al bedreigd worden?’

Tot slot neemt Het Laatste Nieuws nog de verdediging van de Arme Klaren op zich. “De zusters volgen het christelijke levenspad dat ze hebben gekozen. Ze bieden een toevluchtsoord aan iemand die geen andere plaats had om te gaan, aan een vrouw met alleen een verleden en geen toekomst”, oordeelt Het Laatste Nieuws.

“Ze verdienen daarvoor begrip en respect, geen bedreigingen. Als nonnen al bedreigd worden in een oord van vrede, waar gaat de wereld dan naartoe?” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content