‘Omslag naar 100% hernieuwbare energie haalbaar, maar duur’

© Belga

Een omschakeling van het Belgisch energiesysteem naar 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050 is haalbaar, maar zal niet goedkoop zijn. Dat besluiten wetenschappers uit een nieuwe studie in opdracht van de verschillende energieministers in ons land.

Concreet zouden 300 tot 400 miljard euro aan investeringen nodig zijn. Afhankelijk van het gekozen pad zou de omslag wel 20.000 tot 60.000 extra jobs creëren.

De studie door het federale Planbureau, het Vlaamse VITO en het Waalse ICEDD kwam er op vraag van de vier Belgische energieministers. Zij vroegen naar de haalbaarheid en de impact van een transformatie van het Belgische energiesysteem naar 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050.

Kostenplaatje

“Hoewel zo’n transformatie op het eerste zicht wel zeer ambitieus kan lijken”, blijkt de omslag wel degelijk “technisch haalbaar” en “doenbaar”, besluiten de wetenschappers. Ze hielden verschillende scenario’s tegen het licht, waaronder extra energie uit wind, zon, biomassa en via import.

Er zijn echter aanzienlijke investeringskosten aan verbonden. Zo zal hoe dan ook getimmerd moeten worden aan de productie-installaties, de opslagcapaciteit, het elektriciteitsnet en de technologieën aan de vraagzijde, wat meteen ook de nodige kosten in onderzoek en ontwikkeling meebrengt. “We kunnen stellen dat tegen 2050 300 tot 400 miljard euro aan investeringen zullen nodig zijn”, luidt het.

Voordelen

Maar de omschakeling brengt uiteraard ook iets op, bijvoorbeeld door het wegvallen van de import van dure olie. Bovendien – en dat zit nog niet in de cijfers – vallen ook de vermeden schadekosten door een lagere CO2-uitstoot weg. Zelfs gecombineerd met de extra energiesysteemkosten zou dat in bepaalde scenario’s een netto-effect van 10 miljard euro per jaar kunnen opleveren.

Tot slot verwachten de onderzoekers ook extra jobs. Tegen 2030 zou al sprake zijn van 20.000 tot 60.000 extra voltijdse arbeidsplaatsen, al dan niet in ons land. Belangrijk in dat opzicht is wel dat België snel in gang schiet.

Wathelet: ‘Investeringen zijn niet te onderschatten’

Federaal staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) ziet de studie over een complete omslag van het Belgische energiesysteem in de eerste plaats als “een gamma aan mogelijke maatregelen om de vooropgestelde doelstellingen te halen”. Op zijn kabinet benadrukt men ook dat voor Wathelet het evenwicht tussen milieu, prijs en bevoorradingszekerheid voorop staat.

De studie spreekt van 300 tot 400 miljard euro aan noodzakelijke investeringen tegen 2050. “Dat is toch wel erg veel. Dat is niet te onderschatten. Het gaat om 2 procent van het bbp”, luidt het nog. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content