Herman Matthijs (UGent, VUB)

‘Om in Antwerpen zoveel mogelijk zetels te halen, zouden Groen en SP.A beter apart opkomen’

Het Nieuwsblad hield in Antwerpen een peiling na de ophef rond het etentje in ’t Fornuis. Daar was onder meer bijna het voltallige schepencollege met burgemeester Bart De Wever uitgenodigd door vastgoedmakelaars. Professor Herman Matthijs berekende, op basis van het resultaat van die peiling, de zetelverdeling in de Antwerpse gemeenteraad.

Eerst en vooral gaat het om een peiling en is het altijd de vraag hoe groot de ondervraagde populatie voor een stad moet zijn. Maar gesteld dat dit resultaat ook effectief de uitslag wordt in Antwerpen bij de verkiezingen op 14 oktober 2018, wat zou dat dan betekenen voor het aantal zetels in de gemeenteraad?

De berekening is gemaakt volgens het stelsel imperiali, dat van kracht is voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Antwerpen zijn er 55 zetels. We geven de partijen weer in een dalende volgorde, op basis van het aantal zetels.

Uitslag 2012

N-VA 37,7 % 23 zetels
Stadslijst 28,6 % 17 zetels (12 voor sp.a en 5 voor CD&V)
Vlaams Belang10,2 % 5 zetels
PVDA 8 % 4 zetels
Groen 7,9 % 4 zetels
Open VLD 5,5 % 2 zetels

Peiling Het Nieuwsblad (met variante Samen)

N-VA39,4 % 24 zetels
Samen 25,2 % 15 zetels
Vlaams Belang12,1 % 6 zetels
PVDA9,4 % 4 zetels
CD&V 6,7 % 3 zetels
Open VLD6,6 % 3 zetels

Peiling Het Nieuwsblad (indien sp.a en Groen apart opkomen)

N-VA37,4 % 24 zetels
Groen 20,8 % 12 zetels
SP.A13,8 %8 zetels
Vlaams Belang10 % 5 zetels
PVDA7,4 % 3 zetels
CD&V5,7 % 2 zetels
Open VLD4,2 % 1 zetel

Op basis van de peiling vallen een aantal conclusies te trekken.

  • Of Groen en SP.A nu apart dan wel in kartel opkomen maakt geen verschil voor het aantal zetels voor de N-VA. In beide gevallen haalt de N-VA één zetel meer dan in 2012. Het wordt dus onmogelijk om zonder die partij een coalitie te vormen.
  • Groen en SP.A zouden beter apart opkomen. Opgeteld halen ze op die manier immers meer zetels. Dat betekent wel dat het akkoord over ‘Samen’ moet ophouden te bestaan. Dit is een moeilijke politieke oefening voor beide partijen.
  • Voor het Vlaams Belang zit er een zetel winst in, als ‘Samen’ opkomt. De winst van de N-VA gaat in dat geval niet ten koste van het Vlaams Belang. In beide peilingen haalt de optelsom N-VA en Vlaams Belang een meerderheid en meer zetels dan in 2012. Daardoor is een coalitie zonder de N-VA niet mogelijk.
  • Voor de PVDA gaat het om een status quo of één zetel verlies. Meerdere partijen stellen evenwel exclusieven tegen een deelname van de PVDA aan het bestuur.
  • CD&V verliest hoe dan ook.
  • Voor Open VLD is er veel verschil: bij opkomst van Samen gaat het van twee naar drie zetels. Indien SP.A en Groen apart opkomen, zakken de liberalen naar één zetel.
  • Een laatste conclusie betreft de huidige meerderheid. Die behaalt, weliswaar met verlies voor CD&V, 30 zetels – het huidige aantal – in het geval dat Samen opkomt. Als Groen en de sp.a apart opkomen, dan valt de huidige meerderheid terug op 27 zetels en is die meerderheid ook verleden tijd. Opmerkelijk is ook dat volgens de peiling de kleinere oppositiepartijen niet moeten rekenen op grote winst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content