Olivier Deleuze: 'Ik ken de actualiteit in Vlaanderen slecht'

05/03/13 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Na een ommetje in Kenia ontdekt Ecolo-covoorzitter Olivier Deleuze vandaag, als eerste groene burgervader van het Brussels Gewest, de geneugten van het burgemeesterschap.

Olivier Deleuze: 'Ik ken de actualiteit in Vlaanderen slecht'

© Belga

Is het toeval dat de eerste groene burgemeester van het Brussels Gewest verkozen is in een groene, rustige en welvarende gemeente als Watermaal-Bosvoorde?

Deleuze: Misschien niet, maar de populairste Ecolo-burgemeester is Jean-Michel Javaux, die bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen maar liefst 63 procent van de stemmen heeft gehaald in Amay, niet meteen groen upper class dorp. En in het Brussels Gewest maakte Ecolo ook een goeie kans in Elsene. Maar goed, het is dus Watermaal-Bosvoorde geworden, en daar staan inderdaad veel bomen. Maar ik kan u verzekeren: de bomen stemmen niet. Zelf ben ik trouwens geboren in Sint-Joost-ten-Node, de gemeente in België die het minste bomen telt, en waar men elke boom bij de voornaam kent.

Bent u eigenlijk goed op de hoogte van wat er reilt en zeilt in Vlaanderen?

Deleuze: Heel slecht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de actualiteit in Vlaanderen niet goed ken. Ik lees wel wat er in de kranten staat, maar ik kan niet tússen de regels lezen. Daarom vragen wij bij Ecolo geregeld aan een bevriende Vlaming uit Ninove om ons een geschreven analyse te bezorgen van wat er in Vlaanderen gaande is. Neem nu die toestand in Denderleeuw. We hebben Luc (Barbé, zijn voormalige kabinetschef, nvdr.) gevraagd: wat gebeurt daar? Is het cordon sanitaire doorbroken? Luc is toen op het partijbureau komen uitleggen dat dit niet het geval was, in tegenstelling tot wat veel kranten schreven, en hij had gelijk. Ik kan het iedereen aanraden, hoor, om een vertrouwenspersoon van de overkant in de arm te nemen, die regelmatig verslag komt uitbrengen. (HRE)

Het volledige interview met Olivier Deleuze over Ecolo, het burgemeesterschap, Afrika, N-VA, Vlaams Belang, kernenergie en emissiehandel vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners