Officieel: Obama bezoekt militaire begraafplaats in Waregem

20/03/14 om 15:59 - Bijgewerkt om 16:39

De Amerikaanse president Barack Obama brengt volgende week woensdag een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field in Waregem.

Officieel: Obama bezoekt militaire begraafplaats in Waregem

Barack Obama © REUTERS

'Ik ben fier om als burgemeester Barack Obama mogen ontvangen', zegt Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) aan De Morgen. 'Het wordt een bijzondere dag voor onze stad, en we zullen er alles aan doen om het bezoek zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.'

De Amerikaanse begraafplaats 'Flanders Field American Cemetery and Memorial', aan de Wortegemsesteenweg vlakbij de afrit van de autosnelweg E17, is de enige begraafplaats van Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Obama landt op dinsdag 25 maart in Brussel waar hij zal overnachten. Op woensdag 26 maart vliegt de president per helikopter naar Wevelgem. Van daaruit gaat het met de auto via de E17 naar Waregem.

Wielrenners op de weg

Net op die dag wordt ook de wielerklassieker Dwars door Vlaanderen gereden. 'Laat dat kerkhof nu pal aan het parkoers van onze wedstrijd liggen', verklaarde koersdirecteur Guy Delesie. 'We wilden deze zone opnemen om zo een eerbetoon te geven aan de Amerikaanse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar dat dreigt ons nu zuur op te breken.' De organisatie heeft alvast een alternatief parkoers uitgestippeld.

'Ook zal het op bewuste dag wellicht geen sinecure worden om Waregem en de finishzone te bereiken. De vele ploegbussen, volgwagens van de ploegen, perswagens en wagens met VIP's zullen sowieso hinder ondervinden op de ring rond Waregem. Ik denk dat ik nog veel vergaderingen zal moeten bijwonen. We zullen zeker moeten anticiperen op het tijdsschema van Barack Obama', aldus Delesie.

Nog op woensdag wordt Obama ontvangen door Europees president Herman Van Rompuy en commissievoorzitter Barroso. Op het programma staat onder meer een bezoek aan de Europese instellingen in Brussel. Daarnaast zal hij in Bozar een persconferentie geven.

Dreigingsniveau Brussel en Brussels Airport tijdelijk verhoogd

Door de komst van Obama kondigde het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) van 25 maart tot en met 5 april in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en op Brussels Airport het dreigingsniveau 3 (niveau 'hoog') af.

Onder meer de politiediensten, Staatsveiligheid, Defensie, Justitie en het Crisiscentrum werken nauw samen om alles in goede banen te leiden. (TE)

Lees meer over:

Onze partners