‘Oeso wil vermogenswinst-belasting in België’

Premier Charles Michel (MR) © Belga

De Oeso, de organisatie van geïndustrialiseerde landen, roept België op om een tax shift door te voeren, en de lasten te verschuiven van arbeid richting consumptie, vervuiling en vermogenswinsten. Dat zou de werkgelegenheid ten goede komen.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad .

De aanbeveling ligt politiek heel gevoelig, want de Oeso lijkt eerder de kant van de oppositie te kiezen, tegen wat de meerderheid zopas in haar regeerprogramma heeft vastgelegd.

Dat de Oeso pleit voor de tax shift blijkt uit de aanbevelingen die de organisatie doet aan de regering-Michel en die De Standaard kon inkijken.

‘Jobcreatie’

De overheid rekent volgens de Oeso voor haar inkomsten te veel op belastingen op arbeid en op socialezekerheidsbijdragen. Dat fnuikt de jobcreatie. Daarom moet die belastingdruk verschoven worden richting hogere belastingen op consumptie, vervuiling en vermogenswinsten.

Die laatste kunnen volgens de Oeso zwaarder aangesproken worden, aangezien de huidige belastingdruk op kapitaalwinsten – denk aan de meerwaarde bij de verkoop van aandelen of vastgoed – “erg laag” ligt, aldus de organisatie.

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) werkte tot april van dit jaar voor de Oeso.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content