Ode aan de albarello

17/01/14 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Velen weten niet dat Antwerpen ooit een keramiekcentrum was van internationaal belang. Dat weet beeldend kunstenaar Johan Tahon net wel, want hij brengt in de Galerie Valerie Traan zijn ode aan de Antwerpse majolica met een collectie albarelli.

Ode aan de albarello

© /

Wat heeft Johan Tahon te maken met Antwerpse majolica? Vooreerst: majolica is het tinglazuuraardewerk, ontwikkelt in het Nabije Oosten, dat via Italië en Spanje bij ons bekend geraakte. Dat was in de late middeleeuwen. Begin 16de eeuw vestigden zich Italiaanse majolicabakkers in Antwerpen, onder meer Guido de Savino uit Castel Durante.

Ietwat later geraakte hij bekend als Guido Andries. Hij maakte prachtige tegels, schotels en albarelli, zalfpotten voor de apotheek. Zijn nazaten introduceerde deze keramiek ook in Nederland, waaruit iets later de beroemde Delftse Aardewerk traditie is ontstaan.

Maar nu terug naar Tahon. Tijdens zijn studentenjaren vond hij in Gent een majolica melkkannetje uit de zestiende eeuw. Het sprak zo tot zijn verbeelding dat hij later dergelijk aardewerk is gaan verzamelen.

Johan Tahon heeft ondertussen een aardige collectie antieke keramiek uit Zuid-Europa en het Nabije Oosten. Vanuit deze fascinatie groeide het idee voor de tentoonstelling in de Galerie Valerie Traan, die trouwens vlakbij de plek ligt waar de Antwerpse majolicabakkers vijf honderd jaar geleden actief waren. Johan brengt een ode, eveneens in keramiek, aan de zalfpot, de albarello.

Deze bijzondere expo loopt van 23 januari tot 8 maart in Galerie Valerie Traan, Reyndersstraat 12 te Antwerpen, www.valerietraan.be

Piet Swimberghe

Lees meer over:

Onze partners