Obama komt naar België

17/01/14 om 22:51 - Bijgewerkt om 22:52

De Amerikaanse president Barack Obama komt eind maart voor het eerst naar België. Hij moet de plooien gladstrijken na het NSA-spionageschandaal.

Obama komt naar België

Barack Obama © Reuters

Obama woont op 24 en 25 maart een top over nucleaire veiligheid bij in Den Haag en zal nadien ook naar ons land komen voor een Europees-Amerikaanse top en een bilateraal luik. Het Franse persagentschap AFP meldt vrijdagavond op gezag van Europese bronnen dat Obama op 26 maart naar Brussel komt.

Op bezoek bij van Rompuy

Amerikaanse noch Europese autoriteiten willen het bezoek van Obama aan Brussel officieel bevestigen, maar volgens welingelichte bronnen staat het zo goed als vast dat de Amerikaanse president eind maart naar België komt. Op verschillende niveaus zijn de voorbereidingen reeds op gang gebracht.

Obama wordt in Brussel ontvangen door Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Het zou de eerste keer zijn sinds zijn aantreden als president in januari 2009 dat Obama een bezoek aan België brengt.

Spionage

De top zou Obama de gelegenheid bieden om de plooien trachten glad te strijken na de onthullingen over verregaande spionageactiviteiten door de VS. Uit de onthullingen van klokkeluider Edward Snowden bleek dat de elektronische inlichtingendienst NSA onder andere Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd. Obama kondigde maandag aan dat het daarmee uit moet zijn. (Belga/TV)

Onze partners