'Obama is geen sterke president gebleken'

20/12/11 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Naar goede gewoonte - voor het twaalfde jaar op rij - becommentarieert de nestor van de Nederlandse journalistiek H.J.A Hofland in het kerstnummer van Knack de stad en de wereld.

'Obama is geen sterke president gebleken'

© Franky Verdickt

Volgend jaar verkiezen de Amerikanen een nieuwe president. U zei een paar jaar geleden al dat Barack Obama niet zou worden herkozen. Denkt u dat nog altijd?

Hofland: Het lukt kennelijk niet om meer werkgelegenheid te creëren. De Amerikaanse economie stagneert, zoals de Amerikaanse politiek. Een doorbraak in de economie kan niet zonder een eensgezinde politiek. Franklin Roosevelt trok in de jaren dertig met de New Deal en de Tennessee Valley Authority Act geld uit voor grote infrastructuurwerken. Rij nu van Kennedy Airport naar Manhattan en je begrijpt wat ik bedoel. Treurig. En het is elders in Amerika niet beter.

Wordt Obama daarom niet herkozen, omdat de wegen er slecht bij liggen?

Hofland: Dat is één reden. Hij is geen sterke president gebleken. Hij is er niet in geslaagd om de Democraten te verenigen. De Republikeinen van hun kant zijn krankzinnig verdeeld. De Tea Party is natuurlijk de grootste verzameling idioten, maar nu komt Newt Gingrich weer te voorschijn. Een man met een lange politieke routine. Gingrich weet hoe je de zaken organiseert uit de tijd dat hij met zijn Contract with America oppositie voerde tegen Bill Clinton. Dat zijn wapenfeiten die hem geloofwaardiger maken dan alle concurrenten die zich aandienen. Het zou mij niet verbazen als hij uiteindelijk de kandidaat werd. (PPI/HvH)

Lees meer over:

Onze partners